Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç;Türkiye'nin 4 bir yanından petrol fışkıran,yer altı ve yer üstü madenlerinin çokça olduğu bir ülke değildir ama köklü bir çınardan filizlenerek büyüyen Avrupa'nın 6. büyük ekonomisine sahip bir ülkedir.Geçmiş yıllarda uygulanan yanlış politikalarla birlikte  bankaların hortumlanmasıyla ve demokrasinin her on yılda bir kesintiye uğramasıyla verilen zararların neticesinde çok daha üst seviyelerde olması gereken ülkemiz maalesef bu engellemeler yüzünden istenilen refah düzeyine çıkamamıştır.

Evet; kayda değer çoklukta  petrol  kuyularımız  yoktur fakat  girişimci ruhuyla hareket eden müteşebbis insanlarımız vardır. Türkiye için çok önem arz eden küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ)'in kalkındırılması noktasında yapılan çalışmaların varlığını hep birlikte görüyoruz. İstihdamının yüzde 70'inin karşılayan KOBİ'lere kriz ve kriz sonrası dönemlerde  CANSUYU destekleri piyasalara bir hareket sağlamıştır. Fakat yeterli olmamıştır.Çünkü, 3 milyon 400 bin KOBİ'nin bulunduğu ülkemizde 50 bin veya 100 bin işletmeye verilen destekler maalesef kafi gelmemektedir.

KOBİ'ler üretmek, ürettiğini satabilmek, sattığı malın parasını tahsil edebilmek için mücadele vermektedirler. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için haliyle desteklere ihtiyaç duymaktadırlar.KOBİ'lere ya farklı olacaksın ya güçlü olacaksın deniliyor ama güçlü olabilmenin yolu da desteklenmekten geçer.

Hükümetin 8 yıl içersinde KOBİ'lere sunduğu imkanların geçmiş dönemlere nazaran oldukça fazla olduğunu bu gerçeğin inkar edilemeyeceğinin  altını çizmekte fayda var. Bunların en başında gelen ise KOSGEB kanununda yapılan değişikliktir. Bu değişlik sonucu  on binlerce esnaf,sanatkar  ve KOBİ'ler faiz destekli kredilerden faydalanmıştır. Dolayısıyla KOBİ'lere verilen veya bundan verilecek olan  desteklerin artarak sürmesi halinde ülkemiz ekonomisine olumlu yansımaları olacaktır.

Sanayici ile KOBİ'lere verilen destekler adilane bir şekilde yapılması esastır.Şairin dediği gibi" bir kişiye yüz pul,yüz kişiye bir pul" şeklinde olmamasını öneriyoruz.

Özel Sektör Bankaları, Sözde Değil,Özde KOBİ Bankacılığı Yapmalı

gelişmiş ülkelere bakıldığında  KOBİ'lerin toplam kredilerden aldığı pay  bizim ülkemizdekilerin neredeyse 3 katı büyüklüğündedir. Burada özel sektör bankacılığına da büyük iş düşmektedir öyle KOBİ bankacılığı yapıyoruz diye söylenen söylemleri uygulamada da görmeliyiz.

Vizyonumuzu genişletmek açısından KOBİ'lerin krediye ihtiyaçları olduğu kadar bilgiye de ihtiyacı vardır.Bu taleple KOBİ'lerimizi dış ülkelere fuarlara  teşvik edip hatta belirli periyotlarda ücretsiz  tur düzenlenmelidir.Çünkü,Türk KOBİ'leri ekmeğini taştan topraktan çıkaran kişilerdir gördüğü bir yeniliği hemen imal edebilecek yeteneğe sahiptir.

İşsizlik sorununu aşmak için tek çare insanlarımızı nitelikli bir iş gücüne sahip olmalarını sağlamak ve KOBİ'lerin ekonomik açıdan kalkındırılması sayesinde gerçekleşebileceği kanaatindeyiz.