KOBİDER:Sözde değil özde KOBİ bankacılığı yapılmalı

KOBİDER”Sözde değil özde KOBİ bankacılığı yapılmalı”

”Sözde değil özde KOBİ bankacılığı yapılmalı”

Özgenç, "Biz bazı bankaların 'KOBİ bankacılığı yapıyoruz' söylemlerini uygulamalarında da görmek istiyoruz" dedi.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, özel sektör bankalarının "sözde değil özde KOBİ bankacılığı" yapmaları gerektiğini söyledi.

Özgenç, Gaziantep Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin dört bir yanından petrol fışkıran, yer altı ve yer üstü maden varlığı bakımından çok zengin bir ülke olmamakla birlikte köklü bir çınardan filizlenerek büyüyen Avrupa'nın 6. büyük ekonomisine sahipbir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin daha da büyümesi ve refah düzeyinin artmasında KOBİ'lerin önemli rolünün ve katkısının bulunduğunu ifade eden Özgenç, bu bakımdan hükümetler yanında özel sektör bankalarının da KOBİ'lere destek olmalarına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Özgenç, Türkiye'de KOBİ'lerin kredilerden hakları olan payı alamadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Gelişmiş ülkelere bakıldığında KOBİ'lerin toplam kredilerden aldığı payın bizim ülkemizdekinin neredeyse üç katı büyüklüğünde. Burada özelsektör bankalarına büyük  düşüyor. Özel sektör bankaları sözde değil özde KOBİ bankacılığı yapmalı. Biz bazı bankaların 'KOBİ bankacılığı yapıyoruz' söylemlerini uygulamalarında da görmek istiyoruz.

İşsizlik ülkemiz için önemli bir sorun. İşsizlik sorununun çözümü, işgücüne nitelik kazandırılarak KOBİ'lerin ekonomik bakımdan güçlendirilmesidir."

Özgenç, istihdamın yüzde 70'ini sağlayan KOBİ'lere kriz sürecinde ve kriz sonrası dönemde "cansuyu" olabilecek destekler verilerek piyasalarda bir hareketlenme sağlandığını, bununla birlikte desteklerin yeterli olmadığını ifade etti.

"3 milyon 400 bin KOBİ'nin bulunduğu ülkemizde 50 bin ya da 100 bin işletmeye verilen destekler maalesef yeterli olmamaktadır" diyen Özgenç, KOBİ'lerin üretmek, ürettiğini satabilmek, sattığı malın parasını tahsil edebilmek için bir mücadele içinde olduklarını vurguladı.