Kamu alacaklarını tahsil edemeyen KOBİ'ler, zor durumda

İSTANBUL - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, kamu idarelerine yapmış oldukları işlerden dolayı doğan alacaklarını tahsil edemeyen KOBİ'lerin mal ve hizmet aldığı yerlere borçlarını ödeyemediklerinden dolayı zor duruma düştüklerini savundu.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, nakdi dönüşüm olmayınca piyasaların tıkandığını vurgulayarak, durum böyle olunca esnaf ve KOBİ'lerin işletmelerini ayakta tutabilmek için kredi kartlarıyla mal alıp satmaya başladıklarını, kredi kartlarının da limitleri dolu veya yetersiz olduğundan KOBİ'ler çareyi banka kapılarında aradıklarını ifade etti.

Özgenç, şunları kaydetti:

"Özel sektör ve kamu bankalarının da çek karnesi verirken kılı kırk yarmaları karşısında çek koçanı alamadıklarından ötürü, mal ve hizmet için ödeme yapması gereken işletme sahipleri eli mahkum tefeciye gidiyor.

Kamuya iş yapan birçok KOBİ para sıkıntısını bankalarla halledemeyince çözümü tefecilerde buldu. Devlet ihalelerine katılan KOBİ'ler tedarikçiler vs. alacaklarını tahsil edemediklerinden dolayı piyasalara olan ödemelerini, işyeri kiralarını, vergilerini, SKK primlerini ödeyemiyorlar. Dolayısıyla yaşadıkları nakdi sıkıntılar karşısında mecburen yüksek faizlerle bu ihtiyacını temin yoluna gidiyorlar. Ancak yüksek faizle para bulan ve buna da fazla dayanamayıp batan bazı KOBİ'ler iflas ile karşı karşıya kalıyorlar."

Özgenç, kamuya iş yapan KOBİ'ler, tedarikçiler, dolayısıyla esnafların, alacaklarını vadesinde alamadıklarından dolayı çeklerinin yazıldığını, bu olumsuz durum karşısında bankalardan kredi taleplerini karşılayamadıklarını belirtti.

Nurettin Özgenç, "KOBİ'lerin nakit sıkıntısı için kamunun vadesi geçen ödemelerini yapması piyasaları fevkalade rahatlatacaktır" ifadelerini kullandı.