9 günlük bayram tatili turizmciyi sevindirirken, esnafı üzdü

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, son yıllarda uygulanan uzun bayram tatilleri, kamu ve özel sektör arasında haksızlığa neden olduğunu ve çalışan ile işveren arasında da tatsızlığa sebebiyet verdiğini dile getirdi.  Küçük esnafın bayram alışverişi yapamıyor olmasının altını çizen Özgenç, 9 günlük bayram tatillerini fırsat bilen vatandaşların, Ramazan Bayramında da görüldüğü gibi sahil kentlerine ve memleketlerine akın ettiğini söyledi.

“Halkın bir kısmının 9 günlük tatili fırsat bilerek şehir dışına gitmesi, İstanbul trafiğinde gözle görülür derecede rahatlama yaşatsa da esnaf yapması gereken ‘arife’ alışverişini yapamamaktadır! Bayram alışverişinin en çok yaşandığı Mahmutpaşa ve çevresinde bile parmakla sayılabilecek kadar müşterinin kalması, durumun bariz bir göstergesidir. Her zaman cıvıl cıvıl olan Eminönü Meydanı’nda ise güvercinler kalmış! Onlar bile yem atacak insan bulamıyor! Vapur iskeleleri ve caddeler bomboş…” dedi.

İstanbul’da yolların ve köprülerin tamamen boşaldığını söyleyen Özgenç, Günde 2 milyondan fazla insanın seyahat için kullandığı metrobüs ve metro duraklarının da adeta sessizliğe gömüldüğünü belirtti.

TURİZMCİLER İŞ YAPSIN DİYE KÜÇÜK ESNAFI BATIRMANIN GEREĞİ YOK!

“Turizmciler iş yapsın diye küçük esnafı batırmanın alemi yok!” diyerek esnafın yanında olan Kobider başkanı, “Bayram dolayısıyla iş yapamayan esnaf, 9 günlük tatilleri çıkaranlara çok kızgın! Esnaf bu gereksiz uzun süreli tatile sevinemiyor. Çünkü, bu tatiller esnafın zarar etmesine sebep  oluyor. Nitekim, küçük esnaf ve sanatkârlar Ramazan ayında gerçekleştiremediği satışlar nedeniyle ümidini bayrama bağlamıştı. 9 günlük tatille çoğu vatandaş tatil yörelerine ve memleketlerine gidince, bu bayramda da esnaf umduğunu bulamadı. Günümüzde bayramlar artık ibadet çerçevesinde değil, adeta seyahat günleri ve tatil olarak algılanmaya başlandı. Bayramlardaki alışverişin geçmiş yıllara göre az olmasının nedeni uzun tatillerdir. Bu durum haliyle alışveriş kültürünü değiştirdi.” İfadelerini kullandı.

23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI’NI BİLE UZATACAKLAR!

Özgenç, vatandaşların uzun bayram tatiline teşvik edildiğini, insanların bulundukları şehirlerin dışında  tatil yaptıklarını ve bununda bayramın ruhuna aykırı olduğunu dile getirdi.

Uzun tatillerden dolayı bayram modundan çıkamayan çalışanların kendilerini işe veremediklerine de değinen Kobider başkanı, “Elbette her insanın belli aralıklarla tatil yaparak dinlenmeye ihtiyacı vardır. Ancak tatillerin uzun süreli olması, kişinin bu rahatlık durumuna alışması, yeniden eski temposuna geçmesini bir o kadar güçleştiriyor. Bayram tatili sona ermesine rağmen bazı işyerlerinin kapalı olması, tatil anlayışının alışkanlık haline getirildiğinin bariz bir göstergesidir. Esnafın düzensiz çalışması, piyasaların verim oranını olumsuz yönde etkilemektedir.” diyerek piyasaların bu durumdan ne kadar etkilendiğini bir kez daha vurguladı.

TÜRKİYE YILIN ÜÇTE BİRİNİ TATİL İLE GEÇİRİYOR

“Hemen hemen her yıl hafta sonları, milli ve dini bayramlar da dâhil olmak üzere 112 gün civarında tatil yapıldığını ve bu sayının git gide arttığını dile getiren Nurettin Özgenç, “Bir yıl 365 gün olduğuna göre bunun üçte biri tatille geçmektedir. Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu göz önünde bulundurarak, kalkınması için daha çok çalışmamızın gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca belirtmek isterim ki, hiçbir gelişmiş ülkede dahi böyle bir uygulamaya yer verilmemektedir.”  diyerek, uzun tatil yapılmasının uygun olmadığını savundu.

Özgenç, Sözlerini şu şekilde noktaladı; “Ekonomik yönden gelişen ülkeler seviyesine ulaşmamız için çalışmaya daha çok zaman ayırmamız gerekli. Ülkemizde tatilin uzun olması en çok turizmcileri sevindirir. Türkiye’de bu kadar fazla resmî tatil günlerinin olmasını doğru bulmuyorum. Bu kadar fazla tatil, iş performansını bozduğu gibi insanları da rehavete sürüklüyorKamu kurumları 9 günlük tatilden dolayı mesai yapmazken; özel sektörler, bankalar ve bazı şirketler bayram tatili içerisinde mesai yapmaktadır. Bu durum haliyle kamu ile özel sektör çalışanları arasında haksızlığa neden olduğu gibi işçi ve işveren arasında da hoşnutsuzluğa neden olmaktadır.”