KOBİDER; IMF 'bize ihtiyacınız yok' derken!
  Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç; Türkiye ekonomisinin olumlu gelişmeler yaşayarak krizi olabildiğince az hasarla atlatmak için çalışmalar yapması ile hükümetin OVP açıklamasının akabinde IMF başkanının ülkemize methiye dizmelerini anlamış değiliz.

Uluslararası para fonu IMF'nin Başkanı“Türk ekonomisinin yardıma ihtiyacı olduğu yönünde bir işaretin bulunmadığını” ayrıca "Türkiye'nin gelişmekte olan bir ekonomi olduğu aşikâr ama hızlı bir biçimde gelişmiş ve güçlü bir ekonomi olacak. Tabii ki bunun için atılması gereken adımlar var ve ben hükümetin bu konuda ne yapılması gerektiğini bildiğini düşünüyorum”.Söylemesinin ardında yatan gerçeğin aslında IMF'siz olmaz düşüncesi saklıdır. Örneğin; hangi ticari kuruluş veya banka sürekli kendisine borçlanan ve borcuna sadık olan müşterisine “artık daha bize ihtiyacın yok” diye söylemesi ne kadar gerçekçi olabilir. Dolayısıyla yapılan bu açıklama gönlümüzü hoş tutmak içindir esas gayesi başkadır.

Özgenç; Hükümetin geçen hafta açıkladığı üç yıllık orta vadeli program OVP' de 'IMF'siz yola devam' sinyali vermesi gayet olumlu bir gelişmedir. Tamamen yerli olan orta vadeli programın ülkemizin hayrına olacağını KOBİDER olarak umuyoruz.

KOBİDER Başkanı Özgenç; Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu yükselterek "Hükümetin dış destek almasına gerek kalmamıştır." açıklaması yapmasına rağmen ülkemizdeki bazı dernek ve ekonomistler “IMF'siz olmaz” diye dayatmalarını da çözemedik. IMF başkanı sözde dahi olsa “bize ihtiyacınız yok diyor ” ama bazıları da ille de anlaşma yapılsın diye ısrarcı olmalarına ve bu IMF sevdalılarının “kraldan fazla kralcı” tutumlarına da bir anlam veremedik.

Nurettin Özgenç; IMF Başkanı tarafından yapılan açıklamada İstanbul'da düzenlenecek IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısının, iki sebeple özel bir önemi bulunuyor olmasının birincisi Türkiye ile IMF arasında geçmişten gelen başarılı ilişkiler, ikincisi de Türkiye'nin ABD hariç yıllık toplantıların ikinci kez düzenleneceği tek ülke olması. Biz birinci olanını anladıkta ikinci olanı IMF açısından özel bir önem taşımasının hikmeti nedir? Umulur ki bu toplantının sonunda veya devamında anlaşmaya razı olunmasın.  IMF bize iyilik olsun diye toplantıyı burada yapmıyor. Muhakkak kendi menfaati ön planda olacaktır. Ülkenin kalkınması ve gelişmesi yönünde IMF yetkililerince yapılan açıklamalarının tersi yapıldığında ancak faydaları görülebilir.