KOSGEB kredilerinde KOBİ’ler hayal kırıklığına uğruyor

KOBİDER/ÖZGENÇ: KOBİ’ler hayal kırıklığına uğratılıyor

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Hükümetin defalarca dile getirdiği esnafa ve küçük işletmelere faizsiz kredi sözü, vergi dairesi bürokrasisi ve bankaların engeline takılmaktadır.

Başbakan Binali Yıldırım'ın program kapsamında "461 bin 167 KOBİ'ye toplam 11 milyar liralık kredi verme kararı aldık" açıklamasına rağmen, bürokrasi ve finans dünyası esnaf ve KOBİ’leri mağdur etmektedir

Tablo ortada. KOSGEB'in 50 bin liralık sıfır faizli KOBİ kredisi için geçen yıl başvuranlar ile bu sene başvuranların toplamı 770 bin 976’di ve bunun 461 bin 167’si kredi almaya hak kazanmıştı ama bu gidişle bunlarında yarısı kredi alamayacak!

BORCU YOKTUR YAZISINDA ‘KOSGEB’E VERİLMEK ÜZERE’ YETERLİ OLMALI

Nitekim krediye hak kazanıp soluğu bankada alan işletme sahiplerinin önemli kesimi 'finansal uygunluk' ile karşılaşmaktadırlar. Şöyle ki; KOSGEB ’ten gelen ‘2017 yılı için sıfır faizli işletme kredisi faiz desteği kapsamında kredi kullanımınız uygun bulunmuştur’ mesajı ile bankaya giden işletme sahiplerinden finansal uygunluk kriterleri adı altında bir takım yeni belge talep ediliyor. Hatta bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı Kanun ile borçlarını yapılandıran işletmelerden dahi borçlarını kapatmalarını isteyen, ‘Hayat Sigortası’ adı altında 1.000,00 TL talep eden, Vergi dairesinden ‘borcu yoktur’ evrakının üzerinde ‘bankalara verilmek üzere’ ibaresini kabul etmeyerek kendi bankalarının adının yazılmasını isteyen bazı bankalar da var!

Vergi dairesinden ‘Borcu yoktur’ yazısını alabilmek için 3 gün uğraşan KOBİ’lerin olduğunu düşünürsek, kendi adı yazmadığı için evrak kabul etmeyen bankanın keyfi tutumunun karşısında zorluk çeken esnafın halini varın siz düşünün!

KOSGEB yetkilileri “Biz, bankalarla yaptığımız protokolde bankaların alabileceği masraflarını 100 TL ile sınırladık. Bankanın 100 lira dışında KOBİ’den başka bir para alamaması gerekiyor” diyor ama bazı fırsatçı bankalar ‘hayat sigortası poliçesi’ adı altında 1000.00 TL ücret talep ediyorlar. Böyle bir şeyin gerekli olmadığını bilmeyen KOBİ’ler maalesef bu paraları ödemek durumunda kalıyorlar.

BU GİDİŞLE 300 BİN KOBİ KREDİ ALAMAZ!

KOSGEB kredi başvuru sonuçları açıklanmasından bu yana 25 gün geçmesine rağmen kredi kullandırılan işletme sayısında ciddi oranlarda düşüklük olduğu ortada. Keza ilk günden bu yana 460 bin KOBİ’den ancak 30 bin işletmeye kredi verildiği biliniyor, büyük çoğunluğun kredi alamadığı açık. Zira binlerce esnaf 'finansal uygunluğunuz yok', 'kredi kartınızın ödemesi gecikmiş' 'çekiniz yazılmış', ‘kredi skorunuz düşük’ gibi türlü olumsuzluklar öne sürülerek kredi tanınmayan işletme sahipleri hüsranla karşılaşmaktadırlar.

Bu hususta 2 gün önce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ’nün KOSGEB'in 2017 yılı "Sıfır faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" ne ilişkin, "100 binden fazla KOBİ’miz kredi kullanma işlemlerini tamamlamış, parasını alma aşamasında." demişti ama yaşanan bu olumsuzluklar karşısında bırakın tamamının kredi almasını 300 bin KOBİ bile alamaz!

Ayrıca Bakan Özlü’nün KOSGEB kredisine ilişkin yaptığı açıklamada, "Biliyorsunuz 460 bin KOBİ'mize kredi kararı alınmıştı, son durum şudur şimdiye kadar krediyi kullanan KOBİ sayısı 28 bin 213, tüm süreçleri tamamlanan ve bankaca kredi verilmesi uygun görülen, onaylanan ancak henüz kredisini henüz eline almamış KOBİ sayısı 63 bin 354. Toplamda 100 binden fazla KOBİ’miz kredi kullanma işlemlerini tamamlamış, parasını alma aşamasında. Amacımız 10 Nisan'a kadar olan süreç içinde kredi kullandırma işlemlerini tamamlamaktır. Kolay değil KOBİ'nin başvurusu, değerlendirmesi, hakkında istihbarat yapılması zaman alan faaliyetler. Hiçbir sorun olmadığını söylemeliyim. Zaten teminat konusundaki sıkıntıyı aşmak için de bankalara iki kefil göstermesi yeterli. Hiç teminatı olmasa da iki kefille bu krediyi kullanabilmesi söz konusu." Dediği basına yansımıştı.

BU ZAMANDA KEFİL BULMAK KOLAY MI?

Bu düşünceden hareket ile sormak lazım; “teminat konusundaki sıkıntıyı aşmak için de bankalara iki kefil göstermesi yeterli. Hiç teminatı olmasa da iki kefille bu krediyi kullanabilmesi söz konusu" demesi iyi, hoş, güzel de, iç piyasaların sıkıntı yaşadığı, işlerin oldukça durağan olduğu günümüzde, ekonomik belirsizliğin tavan yaptığı, kefil olanın “acaba ödeyebilir mi” diye endişe ettiği bu zaman da ödemesi süresi 36 ay olan kredi için kefil bulmak kolay mı?