Yeni Orta Vadeli Program Kobi'lere Vites Küçültmemeli

ISTANBUL (AA) - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Orta Vadeli Program'ın (OVP) enflasyon, büyüme, işsizlik ve cari açık hedefleri açısından kendi içinde tutarlı bir görüntü verdiğini belirtti.

KOBİDER Başkanı Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan ve 2015-2017 dönemini kapsayan OVP'yi değerlendirdi.

OVP'nin oldukça gerçekçi bir şekilde ortaya konulan ve her sene yeniden gözden geçirilecek üç yıllık bir program olduğunu belirten Özgenç, "Ancak KOBİ'ler açısından baktığımızda iç piyasalardaki daralmanın açılması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha fazla desteklenmesine, esnaf, sanatkar ve KOBİ'lere yönelik iyileştirmeye dair bir açıklama duyamadık" dedi.

Türkiye'nin uzun yıllar yaşamaya mahkum olduğu önünü göremeyen günlük politikalardan sonra "sisli" bir ortamda bile ikişer, üçer yıllık programlar yapabilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Özgenç, böyle bir programın olmasının tesis edilmiş güveni teminat altına alma azim ve kararlılığını gösterdiğini ifade etti.

Özgenç, 2015-2017 dönemini kapsayan OVP'de hedeflerin ve öngörülerin iyi olduğunu ancak esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin yaşamlarını idame edebilmeleri için iç piyasanın hareketli olması gerektiğine işaret etti.

KOBİ'lerin vites küçülttüğünü aktaran Özgenç, "Bunun da başlıca sebebi de AVM'lerin çokluğunun yanında her türlü ürünü satması ve imtiyazlı çalışma saatleridir. Bu da azgın dalgalar arasında küçük takaların kayalıklara toslamasına ve batmasına neden oluyor. Kuyum ve cep telefonu sektöründe kredi kartına getirilen taksit sınırlamasıyla esnaf zorluk yaşıyor. Türkiye'nin makroekonomik, makro finans temellerinin oldukça sağlam olduğu bilinmesine rağmen kredi enstrümanları tam olarak KOBİ'lere yansımamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Özgenç, OVP'nin enflasyon, büyüme, işsizlik ve cari açık hedefleri açısından değerlendirildiğinde kendi içinde tutarlı bir görüntü verdiğini belirterek, esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin önünü görmesini ve dünyada Türkiye ekonomisine duyulan güvenin artması sonucunu doğuran planlı ekonomi yönetimini takdir edip desteklediklerini de kaydetti.