BDDK Önünde Açıklamaya Katılmayan Esnafa Tepki

KOBİDER Başkanı Özgenç, BDDK önünde kredi kartı taksit sınırlaması kararına tepki için düzenlenen açıklamaya katılmayan esnafa tepki gösterdi

İSTANBUL - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı taksit sınırlaması kararına ilişkin ’işlerimiz bozulur’ diyerek tepki gösteren kuyumculuk ve GSM sektörü esnafının kendileri için düzenlenen basın açıklamasına katılmamasına ilişkin, "Ben de şimdi BDDK’ya diyorum ki; kuyum ve telekomünikasyon esnafı aldığınız sıfır taksit kararından fevkalade memnun kalmışlar hatta pos cihazlarımızı da iptal etsinler diyorlar" ifadelerini kullandı.

KOBİDER, BDDK’nın kredi kartına taksit düzenlemesiyle ilgili düzenledikleri basın açıklamasına kuyumculuk ve GSM sektöründen esnafın gelmemesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Özgenç, açıklamada, Dernek olarak, BDDK’nın kredi kartlarıyla ilgili aldığı karara tepki göstermek ve kamuoyunun dikkatini çekmek için toplanma kararı aldıklarını anımsatarak, "Sektörlerin sesini duyurabilmek için duyurusunu yaptığımız basın açıklamamızı fırtınalı havada dondurucu soğuğa rağmen bizden istenilen görevi yerine getirmek için 31 Ocak 2014 Cuma 13.30’da günü BDDK önünde gerçekleştirdik. Fakat kuyum ve GSM sektörü  mensupları kendi meslekleriyle ilgili sorunlar karşısında duyarsız davranarak daha doğrusu vurdumduymazlık örneği göstererek onlar için düzenlenen toplantıya gelmediler. İşin enteresan tarafı ise talebin esnaftan gelmesine rağmen kimsenin katılmamasına doğrusu şaşırdık" ifadelerini kullandı.

Özgenç, hatta İstanbul’da kuyumculuk sektörünün temsilciliğini yapan kuruluşa ve bin 800’ü aşkın kuyum esnafına SMS ile duyurulmasına rağmen kendilerini ve perakendeci müşterilerini yakından ilgilendiren bir konuda katılım sağlamayıp sessiz kalmalarının hem şaşırtıcı hem de düşündürücü bir duruş olduğunu vurguladı.

"Timur ile Nasreddin Hoca hikayesi gibi..."

BDDK’nın kredi kartına taksit düzenlemesi ile zor duruma düştüklerini ifade eden kuyum ve GSM sektör mensuplarının halinin Timur ile Nasreddin Hoca hikayesine benzediğine dikkati çeken Özgenç, sözlerine şöyle devam etti:

"Timur  Han, Akşehir’e gelirken yanında bir erkek fil getirmiş. Fil bu, bağ bahçe tanımıyor, önüne gelen yeri talan ediyormuş. Bununla kalmayıp, Akşehirliler fili beslemek için ambarda, kilerde ne varsa tüketmişler. Bakmışlar böyle olmayacak. Nasreddin Hoca’ya ’Aman hocam, Hünkar seni dinler; bir konuş da şu fil belasını başımızdan alsın’. O zaman demiş hoca; ’Toparlanın, o aksak mendebura derdimizi birlikte anlatalım’. Hoca önde, Akşehirliler arkada, huzura çıkmak için yola düşmüşler. Otağın kapısına gelindiğinde Hoca arkasına bakmış ki in cin top oynuyor. Hiç kimse yok. Ben size yapacağımı biliyorum, diyerek huzura çıkmış. Timur Han sormuş, ’Hayırdır, Hoca, yine ne istiyorsun?’. Hoca da; ’Hünkarım, Akşehirli sizin fili çok sevdi; ancak yalnızlığına üzülüp duruyor, ferman buyursanız da yanına bir de dişi fil getirseler’ demiş. Timur Han memnun kalarak; ’Çok yaşa hoca, bunu nasıl düşünemedim. Var git müjdeyi hemen ver’. Hoca, otağın kapısından çıkınca sağa sola saklanan Akşehirliler etrafını sarmışlar: ’Müjde bekleriz Hoca, fil ne zaman gidiyor?’. Hoca müjdeyi vermiş: ’Alın size müjde, dişisi de yarın geliyor!’"

Özgenç, açıklamada, "İşte hikayeden anlaşılacağı gibi BDDK’nın kredi kartı taksit sınırlamasına aldığı karar için ’yanarız biteriz’ diyerek KOBİDER’e başvuran ve bazı ortamlarda mesela kısa bir süre önce yapılan Oda Genel Kurulunda ’iflas ederiz’, ’işlerimiz bozulur’ diye serzenişte bulunan kuyum ile aynı şekilde yakınmalar gösteren GSM sektörü esnaflarının kendi sorunlarına böylesine duyarsız kalarak onlar için düzenlenen basın açıklamasına katılmamasından dolayı, ben de şimdi BDDK’ya diyorum ki; kuyum ve telekomünikasyon esnafı aldığınız sıfır taksit kararından fevkalade memnun kalmışlar hatta pos cihazlarımızı da iptal etsinler diyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı