KOBİDER Başkanı Özgenç Açıklaması

Özgenç, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların altın satımına karşı olduğunu,herkesin kendi işini yapması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Bankalar külçe bazında altın alımı satımı yapabilirler ama perakende sektöründeki gibi Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satmalarını doğru bulmuyorum. Her meslek her sektör kendi işini yapmalı. Bankaların altın toplamaları da yanlış. Sonuçta bunlar kuyumculuk sektörünü olumsuz etkilemektedir. Sonuçta kuyumculuk sektörü altın satıyor. Dolayısıyla bankaların bu işe girmesini yanlış buluyorum. Bugün zaten kimse altın almıyor, fiyatlar çok yüksek olduğu için. Ziynet ve Cumhuriyet altınını da bankalar sattığı zaman biz kuyumcular olarak ne satacağız- Kuyumcular nasıl ki altından başka bir şey satamıyorsa bankalar da altın satmamalı. Bu karar kuyumculuk sektörünü bitirmek gibi bir anlama geliyor''

Özgenç, bugün bankalarda satılan altının yarın ATM'lerde satılabilir hale geleceğini vurgulayarak, ''Dolayısıyla bunlar sektöre zarar veriyor. Döviz büroları, postaneler, bankalar altın satıyor. Bu etik de değil. Herkes kendi işini yapsın'' dedi.

BDDK'nın söz konusu taslağın hazırlanma aşamasında sektör temsilcilerine hiç danışmadığını ifade eden Özgenç, ''Bu konuda en büyük sorun sektör temsilcilerinin tepki vermemesidir. İstanbul Ticaret Odası , İstanbul Kuyumcular Odası , Ankara Kuyumcular Odası ve çeşitli meslek örgütleri yeterince seslerini yükseltip bu konuda rahatsızlıklarını BDDK'ya iletmediler. Dolayısıyla bankalara BDDK'ya başvurup böyle bir taslak hazırlanmasına ön ayak oldular'' diye konuştu.

Sektörün hala olayın vahametinin farkında olmadığına vurgu yapan Özgenç, ''Hala 'bir şey olmaz' ya da 'ses çıkarsak da bu düzeltilmez' diye düşünüyorlar. KOBİDER olarak bizler sesimizi yükseltip, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Ama maalesef, şu ana kadar olan tepki yetersiz. Tekrar söylüyorum, bankalar, kesinlikle altın satmamalı. Perakende anlamında bahsediyorum. Toptan anlamında olur tabii ki. Bankaların kalkıp da 'altın toplama günleri' adıyla vatandaştan altın toplanmasını yanlış buluyorum, bunu kuyumculuk sektörüne vurulmuş bir darbe olarak görüyorum. Banka bankacılığını, kuyumcu da kuyumculuğunu yapmalı'' dedi.