BABACAN 'Yüzde 4'ün altında büyüme sürpriz olmaz'

Dünya ekonomisinin son derece kritik dönemden geçtiğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin, hükümetin tahmini olan yüzde 4'ün altında büyüyebileceğini söyledi. NTV-CNBC-e ortak yayınına katılan Babacan 'Büyümede yüzde 4 tahmini ulaşılabilir, yüzde 4'ün biraz altına sarkacak bir rakam da sürpriz olmamalı' dedi. Geçen sene ekim ayında yüzde 4 tahmini ortaya konulduğunda, dünya ile ilgili beklentilerin bugünkünden çok daha iyi olduğunu ifade eden BaşbakanYardımcısı, dünyada gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin aşağı doğru revize edildiğini söyledi. 'Buna rağmen bizim yüzde 4 tahminimizi koruyor olmamız, göreli olarak büyümede beklenenden daha iyi performans gösterdiğimizi bize söylüyor' diyen Babacan, bütün dünya geri giderken, Türkiye'nin yerinde, yüzde 4'de duruyor olmasının aslında başlı başına iyi bir gelişme olduğunu kaydetti. Babacan, 'Yüzde 4 bile şu anda Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından bir tanesi' dedi.

CARİ AÇIK AZALIYOR

Büyümenin kompozisyonuna bakıldığında dış taleple, iç talep arasında güzel bir dengelenmenin söz konusu olduğuna işaret eden Babacan, makro dengeler açısından gelişmelerin hedefler doğrultusunda geliştiğini, ilave bir tedbire ihtiyacı duyulmadığını kaydetti. Büyümede iç talebin etkisinin daha az olduğunu, bunun da vergi gelirlerini azalttığını kaydeden Babacan, bütçe gelirlerinin öngörülerin bir miktar altında gerçekleşeceğini belirti. Bababacn 'Bu yıl bütçede olacak sapma genelanlamda Türkiye'nin borç dinamiklerini, maliye politikasını etkilemeyecek' dedi.

Yıl sonu için yüzde 6.2 enflasyon tahmininin gerçekçi olduğunu ifade eden Babacan, Merkez Bankası'nın uygulamakta olduğu politika setinin sonuç verdiğini vurguladı. Türkiye'nin dış ticaretini ve ödemeler dengesini de değerlendiren Babacan, Orta Vadeli Program'daki (OVP) 2012 yılı cari açık öngörüsünün, yüzde 8 civarında (Cari işlemler açığının GSYH'ye oranı) olduğunu belirterek, 'Şu ana baktığımızda, OVP'yi yaptığımız günlerden daha iyi bir noktada olduğumuzu görüyoruz. Yüzde 7'li bir

rakamın daha gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl sonu itibariyle yüzde 7 küsurlu bir cari açığa doğru gidiyoruz' diye konuştu. Bababacan, Suriye'deki sorunların Türkiye'nin Ortadoğu'ya ihracatını fazla etkilemeyeceğini öngördü.

ÖZEL SEKTÖRE DÖNERİZ

Başbakan Yardımcısı Babacan, 3. dönem kuralı ve kendisine gelen tekliflere ilişkin soru üzerine de 'Biz şu anda mevcut görevimizle oldukça yoğunuz. Bizim nihayetinde yine yapacağımız iş özel sektördür, kendi işimizdir. Dolayısıyla bu bir askerlik görevi gibi başı ve sonu olan bir görev' dedi.