Trabzon Ayasofya Müzesi"nin İbadete Açılması Çalışmaları

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Trabzon Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesi ile ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarından ötürü çok mutlu olduklarını belirterek Ayasofya Camisi'nin Trabzon ile simgeleşmiş, çok
özgün bir yapıolduğunu dolayısıyla müze olarak değil aslına uygun hale getirilerek camiye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özgenç, Hükümet'in ecdat yadigarlarını, kültür ve sanat eserlerini bir bir restore ettiğini hatırlatarak “Trabzon Ayasofya Camisi de Fatih Sultan Mehmet Han'ın kemikleri daha fazla sızlatılmadan bir an önce restore edilerek ibadete açılmalıdır. Başbakan Yardımcısı Bülent Ayrınç'ında vurguladığı gibi ‘Trabzon Ayasofya Camii de bugüne kadar aslında hiç olmadığı şekliyle maalesef müze haline getirilmiştir. Camiler Allah'a ibadet edilen yerlerdir, hiçbir kanun onu asıl maksadından başka bir yere götüremez. İnşallah en kısa zamanda Trabzon Ayasofya Camisi'ni hep beraber açarız' sözünün en kısa zamanda gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Bu hususta yapılan çalışmaları KOBİDER olarak bizler gönülden destekliyoruz” dedi.

Trabzon Ayasofya Camisi'nin kayıtlarda cami olarak bilindiği halde, restorasyonu takiben türlü hile ve entrikalarla amacından aykırı bir hale getirildiğini vurgulayan Özgenç, Trabzon Ayasofya Camisi konusunun yeniden gündeme gelmesinden dolayı mutluyuz. Bu konuya duyarlı siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, yerel ve genel basın kuruluşları konuyu yeniden gündeme getirerek hükümetin elini güçlendirmeli ve gerekli kamuoyunu oluşturmalıyız" şeklinde konuştu.

Trabzon Ayasofya'nın yaklaşık 550 yıl önce Fatih Sultan Mehmet Han tarafından camiye çevrildiğini ve ne yazı ki 1960'lı yıllardan beri de vakfiyeye aykırı olarak kullanıldığını kaydeden Özgenç “KOBİDER olarak bizler bu tarihi miraslara sahip çıkmaya çalışıyoruz, sahip çıkanları da bu özverili ve gayretli çalışmalarından dolayı destekliyoruz. Trabzon Ayasofya'nın hukuken vakıf olduğu biliniyor. Vakfın gayesi buranın cami olarak açık kalmasıdır. Bu sebeple vakıf edilen ibadethaneler müze olarak kullanılamaz sözümüzü tekraren yineliyoruz” diye konuştu.

Özgenç, son yıllarda tarihi eserlere dönük yapılan restorasyon çalışmalarının takdire şayan olduğunu ve bu çalışmalardan dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AK Parti iktidarının halk nezdinde takdir topladığını ve halkın hayır dualarını aldıklarını ifade etti.