KOBİDER Başkanı Özgenç: Hani meslek lisesi memleket meselesiydi

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, üniversitelere giriş sınavındaki katsayı uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili CHP'nin dava açmasının talihsizlik olduğunu söyledi.

Nurettin Özgenç, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının kaldırılması kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için ana muhalefet partisi CHP'nin Danıştay'da ayrı ayrı dava açmasını manidar bulduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği ülkelerinde mesleki eğitime önem verilirken Türkiye'de ise karşı olunduğuna vurgu yapan Özgenç, "Mesleki eğitimde katsayı kararına ısrar ederek vasıflı insan gücünün yetişmesine engel oluşturan bu tavırla ne yapılmak isteniyor. Katsayı uygulamasına ilişkin düzenlemenin, eğitimde fırsat eşitliğine aykırı olduğu bahanesiyle meslek liselerine neden düşmanlık ediliyor. Bu konuda Danıştay'da dava açmak kalifiye eleman sıkıntısını artırmaktan başka bir şey değildir." dedi.

İdeolojik düşüncelerden dolayı meslek liselerinin kurban edilmek istendiğini savunan Özgenç, bu zihniyeti anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti.

Özgenç, açıklamasına şöyle devam etti: "Bir yandan işsizlikten bahsedeceksiniz diğer taraftan işsizliği yükseltmek için mesleki eğitimde katsayı kararını savunacaksınız bu tam bir aymazlıktır. Memleket meselesi olan meslek liselerinin birer cazibe merkezleri olabilmeleri için değil katsayı uygulamak üzerine puan verilerek bu okulların özendirilmesi gerekir."

"HANİ MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİYDİ?"

Katsayı uygulamasının en büyük mağdurunun meslek liseleri olduğunu dikkat çeken Özgenç, meslek odalarının bu durama sessiz kalmasına da tepki gösterdi.

Oda başkanlarına "Neredesiniz?" diye seslenen Özgenç, "Ayrıca 'meslek lisesi memleket meselesi' diyenler katsayının kaldırılmasına itiraz eden siyasilere neden tepki göstermiyorlar. Hopa olaylarını ve uzun tutukluluk kararlarını gündeme getiren iş dünyası derneklerinin, kalifiye eleman yetişmesine engel olan katsayı uygulamasının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açılması karşısında suskun kalmaları anlaşılır gibi değildir. Odalar, sendikalar, iş dünyası dernekleri ve mesleki eğitim başta olmak üzere tüm örgütlü güçler bu itiraza karşı seslerini yükseltmelidirler." ifadelerini kullandı.

YÖK'ün yeni düzenlemesinin iptalinin ülkede işsizliği daha da artacağını ileri süren Özgenç, "Hem işsizlik mitingine katılıp işsizliğin arttığına vurgu yapacaksınız hem de işsizliğe çözüm olan nitelikli eleman yetiştiren mesleki eğitim veren okullarda okuyanları engellemek için katsayı kararının kaldırılmasına itiraz edecekseniz olmaz böyle şey. Dürüstçe mertçe kafanızın arka planında ne varsa bunu açık yüreklilikle kamuoyuna açıklayınız. İki yüzlü politikalar ile bir yere varılamaz. Siyasi partilerin anayasasal görevi ülke siyasetine değer katmaktır, katsayı garabetini savunmak değil." açıklamasını yaptı.