KOBİDER: Yerli Malı Yurdun Malı Ama Tercih Edilen Çin malı

KOBİDER: Yerli Malı Yurdun Malı Tercih Edilen Çin malı
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç,Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayide yerli malı kullanımının önemine değinerek, "Önceleri çok sıkça söylenen bir laf vardı. Yerli malı yurdun malı herkes bunu kullanmalı. Artık bunu değil, Yerli malı yurdum malı bütün dünya bunu kullanmalı demeliyiz" açıklamasına gönülden katılıyoruz ve destekliyoruz. Her yıl milyarlarca dolar para yurtdışına gitmektedir. İthalatın azaltılması kısmende olsa cari açığın kapanmasını sağlayacağı kanaatindeyim.
Ülkemizde yapılan ihracatın yüzde 90'ının sanayi ile gerçekleştiğini düşündüğümüzde yerli imalatın önemi ortaya çıkmaktadır. KOBİ'ler modası geçmiş milliyetçilikle korunmak istemiyor, pahalıda olsa tercih edilmek istiyor. Yerli üretimin ithal ürünlere göre pahalı olması pazarlama,tanıtımda ve üretimde yaşanan gelişmenin çok gerisinde kalması KOBİ'ler de yatırım durma noktasına gelmiş ve üretim yapan bir çok firma kapanmıştır.
Özgenç,Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflerine ulaşması yerli sanayinin desteklenmesinden ve halkımız tarafından tercih edilmesinden geçer. Evet,Türk KOBİ'lerinin makineleri de tıkır tıkır çalışmaktadır. AB ülkeleri ve ABD' dahil 136 ülkeye mal ve ürün ihraç ediyoruz ama kendi ürettiğimiz malı pahalı olduğu için almıyoruz. Başta en büyük alıcı devlet olduğuna göre kamu idareleri olan belediyeler yerli üretimi tercih etmeli. Bunu gören tüketicilerde yerli ürün almaya yönlendirilebilir. Üreticilerimizde ihraç mallarına verdiği özen ve kaliteyi iç pazara sattığı mallardan esirgememeli. Bu konuda özeleştiri yapacak olursak arzu edilen kaliteyi sağlayamadığımız zaman yerli malının kullanılması için taleplerimizin bir önemi kalmayacağını da biz KOBİ'ler olarak bilmeliyiz.
Türkiye imalat değil ithal ürünler ülkesi oldu
Nurettin Özgenç,Türkiye ekonomisinin omurgasının oluşturan KOBİ'ler ucuz ithal malları yüzünden zor günler geçiriyor. Yerli üretimde ürünlerin, ithal ürünlere göre daha pahalı olmasından ötürü bir çok firma ithal ürünlere yöneldi. Haliyle perakendeci esnafta mal aldığı firmaya "senin malın ithal mala göre daha pahalı" diyor ve ithal olanı tercih ediyor. Türkiye'de yerli üretim birçok nedenden dolayı ithal ürünlere göre kıyaslama yapıldığında daha kaliteli olduğu açık ama fiyat konusunda pahalı olmasından pek çok sektör ithalata yöneldi. Çünkü eleman,SGK,kira,makine bakımı gideri vb. sorun yaşamamak için imalatçılar bile işletmelerini kapayıp hazır ithal mal alıp satmayı tercih ettiler.
Ülkemize göre maliyetinden ötürü çok ucuz olan Asya ülkelerinden ve Uzakdoğu`dan sürekli mal geliyor. Yerli imalat yapan firmalar ithal edilen mallarla rekabet edemediğinden üretimi durdurdu. Bu durum ister istemez bir çok imalathanenin kapanmasına neden oldu.

Sözde değil, özde olarak yerli malı tercih edilmeli

Özgenç,Ülkemizde on binlerce kişiyi istihdam eden KOBİ'ler ithal ürünlere karşı korunmalı.Halkımız ve yetkililerimiz olmak üzere bu hususta seferberlik gibi hareket etmeliyiz. Sözde değil,özde yerli malı kullanılması için çaba göstermeliyiz. Kalkınmakta olan bazı Asya ülkelerine bakıldığında , ithal mal bulmak çok zor. Bu ülke insanları pahalı olsa dahi kendi imal ettikleri ürünleri kullanıyorlar.
Ülkemizde ise tüketici açısından daha ucuza geldiği için ithal mal almak daha avantajlı gelebilir ama sonuç olarak bizim hazinemizin içi boşaltılıyor. Sonrasında hazine açığının kapatılması için bu durum daha sonra vergi,elektrik,doğalgaz zammı vs. olarak bize geri dönüyor.
Özgenç,Türkiye'de yerli üretimi en fazla baltalayan hususların başında Asya ve Uzak doğu ülkelerinden gelen ucuz ve kaliteli olmayan ithal mallardır. Gelişmiş ülkeler yasal düzenlemelerle yerli malların kullanımı sağlanmaktadır.Türkiye'de birçok sorunu önleyecek kanun ve yönetmeliklerin olduğunu fakat bu konuda kayda değer bir önlemin olmadığı için KOBİ'ler güçlük çekmektedir. Her yıl milyarlarca dolar para yurtdışına gitmektedir. İthalatın azaltılması kısmende olsa cari açığın kapanmasını sağlayacaktır.