KOBİDER: İthalat Çılgınlığına Son Verilmeli, Cari Açık Önlenmeli

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, ekonomi yüzde 11 büyürken ithalattaki artışın dış ticaret açığı ve cari açık rakamlarını körüklemesinin sevinçlerini kursaklarında bıraktığını söyledi.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği Başkanı Nurettin Özgenç, ekonomi yüzde 11 büyürken ithalattaki artışın dış ticaret açığı ve cari açık rakamlarını körüklemesinin sevinçlerini kursaklarında bıraktığını söyledi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 yılı Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açığın 2011 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 20 milyar 435 milyon Dolar artış gösterdiği ve cari işlemler açığının artmasında dış ticaret açığındaki artışın etkili olduğunu belirtti.

Ekonomi yüzde 11 büyürken ithalattaki artışın dış ticaret açığı ve cari açık rakamlarını körüklemesinin sevinçlerini kursaklarında bıraktığını kaydeden Özgenç, "Et ve et ürünlerinin başını çektiği ithalatı altın, otomobil ve cep telefonu takip etmektedir. Altın ithalatındaki artış çok önemli değil. Çünkü geri dönüşümlü olduğu ve yurt dışına ihraç edildiği için endişe edilmemeli ama diğerleri tamamen tüketime odaklı ürünler olduğu için biran önce tedbir alınmalı. Özellikle cep telefon ithalatı çılgınlığına son verilmeli. Bu tür ürünlerin yapımı için yerli üretime geçilmeli. " dedi.

Yurtdışından getirilen ucuz ürünlerin imalat sanayini etkilediğini ifade eden Özgenç, bu durumun istihdama olumsuz etki yaptığına dikkat çekti. Özgenç, imalat yapan işletmecilerin de üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı mal ve ürün üretmeyip ithal malları alıp-satmayı tercih ettiğini söyledi. Canlı hayvan ve kesilmiş olarak yapılan et ithalatın fiyatları kısmen de olsa düşürdüğünü anlatan Özgenç, ancak yerli üreticilerin besicilik yapmasının önüne geçildiğini, et fiyatını dengelemek adına yapılan ithalatın amacına ulaşmadığını savundu.

Hayvancılıkta ithalatın çözüm olmadığına vurgu yapan Özgenç, günümüzdeki ithalat politikası devam ettiği taktirde Türkiye'de hayvancılığın kalmayacağını ileri sürdü.