KOBİDER: Bankalar Krediyi Tüketici Değil, Üreticiye Vermeliydi

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç;BDDK' nın dün açıkladığı haftalık bültenine göre 10 Haziran itibarıyla toplam kredilerinin tutarı 608 milyar 761 milyon lira oldu.
Tüketici kredileri 2011 yılı içerisinde yüzde 18.3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde konut ve taşıt kredileri sırasıyla yüzde 14.6 ve yüzde 13.1 oranında artarken, ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerindeki artış yüzde 22.4 düzeyine ulaştığını ve  hane halkının borç oranının arttığına dikkat çekerek, tüketicilere ve bankalara temkinli olma çağrısı yapması geç kalınmış fakat fevkalade isabetli bir açıklamadır.

Tüketimi artırmak amacıyla değişik isimler adı altında kampanyalar düzenlendiğini,bu yapılan Kampanyalar, kumpanyalar sayesinde  vatandaşın geleceği borçlandırıldı. Hesapsız yapılan harcamalar ile vatandaş'da geliriyle giderini karşılayamaz hale geldi. İş geldi tıkandı ve pek kişi bankaların takibine düştü.Bu nedenlerden ötürü borçlarının ödenememesinden dolayı sosyal facialar yaşanmaktadır. Üretim olacak, insanlar çalışacak, istihdam olacak, kazanacak ve harcayacaktır. Üretmeden tüketmek Türkiye ekonomisini darboğaza sokacaktır. Önce üretelim, kazanalım, sonra harcayalım anlayışı ile hareket etmeliyiz.

Özgenç;İnsanlar üretmeden tüketmeye, bir başka deyişle ürettiğinden daha fazlasını tüketmeye yönlendirildi. Kısacası, tüketim teşvik edildi. Bu da beraberinde ithalat artışını getirdi. İthalat artışı dış ticaret dengesinin ihracat aleyhine bozulması demekti. Ülkenin zenginliği üretim artışında değil, ithalatta görüldü. Bankacık sektörüne baktığımızda çoğu yabancı ortaklı bankalar olduğu ve bunlarında kar amaçlı çalıştıkları için hangisi daha kazançlı ise o kredilerin kullandırılmasını özendiriyorlar. Bireyselden ve Tüketici kredilerinden artan parada KOBİ'lere kredi olarak kullandırılmaktadır.

Kredi kartı borçluları mevcut borçlarını döndürebilmek için borcu borçla kapatma yoluna gitmektedir. Bu da şu şekilde olmaktadır.Kredi kartına borcu varsa tüketici kredisi alarak veya sanal alışveriş yaparak elde ettiği parayla borcunu kapatmak yoluna gitmektedir.Bu durum gelecekte çok daha ciddi sıkıntılarla karşılaşmamıza yol açacaktır.

Özgenç;Bankacılık sektörü konut ve otomobil için gözünü kırpmadan kredi verirken ticari kredilerde aynı esnekliği göstermediler. KOBİ'ler bankalara  ticari kredi başvurusu yaptıklarında kendilerinden mali bilanço,mizan,türlü evraklar ve ahret sorgularına tabi tutup,bununla birlikte teminat,kefil,kefilin durumu ve noterlik işlemler velhasılıkelam ticari kredilerde bankalar esnaf,sanatkar ve KOBİ'lere hayli ketum davranıp kırk dereden su getirtiyorlar. Ayrıca KOBİ'ler kredi almak için gayrimenkulümü  teminat vereyim dediklerinde bazı bankalar "biz emlakçı değiliz" diyorlar. Oysa konut kredilerinde alınan daireyi teminata saymaları kendileriyle çelişmekte olduğunun bariz örneğidir.