KOBİDER: Seçimlerin Kaybedeni Yok,Kazananı Türkiye Olmuştur

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç; seçmenin aralıksız 3.kez iktidara taşıdığı AK Partinin  nin 12 Haziran genel seçiminde aldığı oy oranı son 50 yılın  siyasi tarihi itibarıyla  büyük bir başarıdır. Çünkü Türkiye tarihinde iktidarda olan bir partinin  Üç kez üst üste hükümet olup oylarını artırarak çıkması bugüne kadar hiç bir partiye ve lidere  nasip olmayan bir başarı grafiğidir. İktidar partisinin yıpranacağı yerde en yakın rakibine iki misli fark atarak seçilmesi kim ne derse desin bize göre siyasi rekordur. Yüzde 50'nin üstünde alınan oy dünya siyaseti açısından çok yüksek bir oy oranıdır. Her iki vatandaştan birinin oyunu almak tabir yerindeyse halkın büyük çoğunluğunun desteğini arkasına almak demektir.

Halkın oyunun yarıdan fazlasını kazanarak seçimlerden büyük çoğunlukla birinci seçilen  AK Parti halka karşı olan vaatlerini yerine getirmeli. Halkın ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm bulmalı. En başta yeni anayasa olmak üzere , eğitimden,sağlığa sağlıktan başörtüsü soruna kadar ne kadar bugüne kadar çözülememiş ne kadar sorun varsa ustalık döneminde bunların büyük çoğunluğu çözülmeli. Vatandaş üç kez büyük çoğunlukla iktidar yaptığı partiden mazeret değil icraat bekler.

Ana muhalefet partisi CHP'nin de oy oranındaki artış beklentilerin çok altında olsa dahi milletvekili sayısında bir artış  olduğu görülmektedir. Aslında CHP'nin muhalefette olup yıpranmamış olmasından ve  lider değişimi yapmasına  rağmen oylarını bihayli artırması bekleniyordu. Beklentilerin aksine oy oranını artıramamasının altında yatan nedenlerin biran önce sorgulanması gerekmektedir.Bunların en başında gelen etkenlere bakıldığında başörtüsü karşıtlığı ve yeni anayasa konusunda gevşek davranılmasının olduğunu düşünüyorum.

MHP'nin ise kaset skandallarının etkisiyle  oylarında kısmende olsa çok az bir oy kaybı olduğu görülmektedir. Bu çok önemli bir şey değildir. Önemli olan MHP'nin anahtar parti olmasıdır. Özellikle kamuoyunu yakından ilgilendiren konularda başörtüsü meselesinde yapılan yasa değişikliğinde yapıldığı gibi siyasi ideoloji bir kenara bırakılmalı halkın tercihlerine göre hareket edilmeli.

Özgenç; bağımsızlarında oy oranını artması demokrasi açısından olumludur. Fikir ve düşüncelerini TBMM çatısı altında ifade edebilmeleri açısından müspet bir gelişmedir.

Özellikle yeni anayasa çalışmalarında mecliste üyeleri bulunan partiler bu konuda uzlaşmak zorundadırlar. Bu seçimin tekrarı yok.Hiç kimse bu konuda ipe un sermeye çalışmasın.Partili partisiz tüm Meclis  üyeleri sivil, katılımcı, özgürlükleri esas alan yeni anayasa çalışmalarına kesintisiz destek vermeli. KOBİDER olarak biz demokrasinin daha sağlam bir zemine oturması açısından bu sürece destek veren tüm siyasi oluşumlara teşekkür ediyoruz.