KOBİDER: Esnaf siyasete alet edilmemeli

Kobider: Esnaf Siyasete Alet Edilmemeli

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Doğu ile Güneydoğu Anadolu'da görülen kepenk kapatma eyleminin bölge ekonomisine büyük darbe vurduğunu dile getirdi. Eylemlerin ülkeye bir yararı olmadığını vurgulayan Özgenç, "Esnaf siyasete alet edilmemeli. " dedi.

KOBİDER Başkanı Özgenç, iktidarı hedef alan kepenk kapatma eylemleri ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

"Güç durumda olan esnaf kepenklerin indirilmesinden ötürü iyice perişan olmaktadırlar. Dükkânlarını açamayınca aldıkları malların karşılığında verdikleri çek ve senedi ödeyemediklerinden protesto edilmektedir. Bunun yanında pek çok toptancı bölge esnafınadeğil açık hesap mal vermeyi çek ve senetle dahi olsa vermek istemiyor. Biliyor ki alınan çek ve senet ödenemeyecek 'Niye uğraşayım' anlayışında. Böyle olduğu için de bölge ekonomisi git gide daralmaktadır.

Huzur ve güvenin olmadığı yerde yatırımcının da haklı olarak o bölgeye gitmek istemeyeceğinden bunun yansıması bölge ekonomisine olacaktır. Dolayısıyla ekonomik kalkınma olmayınca insanların müreffeh bir hayatı olmayacaktır. Esnafa kepenk kapattırılması halinde huzurdan, güvenden söz edilemeyecektir. Bölgeye yatırımın gitmesi için her kesimden büyük fedakârlıkların ortaya koyulduğu bir zamanda huzur vegüveni bozarak engellemek o bölgelerin halkına ihanettir. Küçük sermayeleri ile ayakta durmaya çalışanesnafın kepenk kapatmaya mecbur bırakılması anlaşılır bir şey değildir. Doğu ve Güneydoğu bölgeleriekonomik sorunlarla karşı karşıyayken, yapılan nümayişlerden en çok esnaf mağdur olmaktadır. Esnafdükkânının ihtiyacı olan malları senetle, çekle veya açık hesap alarak müşterilerine satış yapıp kendi geçimini temin ettiği gibi yanında elemanlarının da geçimine katkıda bulunmaktadır. "

Doğu ve Güneydoğu ekonomisinde esnafın önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Nurettin Özgenç, şöyle devam etti:

"Kepenk kapatma eylemleri sebebiyle iş yapamayan firmalar haliyle yanında elamanlarını işten çıkarmaktadır. Böyle sürmesi halinde işsizlik daha da artacaktır. Sokak eylemleri bölge ekonomisinimahvetmektedir. Her kim esnafa, dükkânlara ve çarşı-pazara zarar veriyorsa, hakikatinde o bölge halkına zarar vermektedir. Eylem yapanların kendilerine göre haklı gördükleri şu veya bu nedenlerle 'Mücadele ediyoruz' gibi savunmalarınızı halka anlatamazsınız. Bu yapılan bölge halkını sefalete sürüklemektir. Demokratik bir ülkede vatandaşları korkutarak kendinizden nefret ettirmekten başka bir şey değildir.

Esnaf kepenk kapattırılması sebebiyle büyük sıkıntı çekmektedir. Ne demek; esnafın ekmek teknesinin kapısına kilit vurulmasını istemek böyle bağnaz fikir olabilirmi? O insanlar aç kalınca kim onların geçimini temin edecek? Bölge halkı kendilerine karşı en büyük düşmanlığı yapanları kepenk kapattıranlar olarak bilmektedir. Huzur ve güven ortamının olmadığı bir yere zaten oralı olmayan birinin gitmek istemeyeceğine göre iş esnafa düşüyor onlar da küçükte olsa yatırımlarını kendi bölgelerine yapıyor. Kepenk kapattırmak çözüm değil. Çözüm yolu demokrasidir. Çare de demokratik yollardan aranmalı. Olaylar bölge ekonomisinebüyük zarar veriyor. Alışverişin olabilmesi için huzur ve kardeşlik yeniden tesis edilmeli. Halkın birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Esnaf siyasete alet edilmemeli, güç kullanarak kepenk kapatma ile bir yere varılamaz. " (Cihan Haber Ajansı)