KOBİDER:KOBİ'lerin de Bakanlığı Olmalı

KOBİ'ler Bakanlık İstiyor
KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, yeni kabinede "KOBİ" ifadesini taşıyan bir bakanlık kurulmasını istedi

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, yeni kabinede "KOBİ" ifadesini taşıyan bir bakanlık kurulmasını istedi.

Özgenç, yaptığı açıklamada, son günlerde, 26 olan bakanlık sayısının 21'e düşürülüp 11 devlet bakanlığı yerine icracı bakanlıkların kurulmasının gündemde olduğunu hatırlattı.

Bu kapsamda spora ve gençliğe verilen önemin göstergesi olarak "Gençlik ve Spor Bakanlığı"nın kurulacak olmasını anladıklarını belirten Özgenç, ancak, esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin bakanlığının olmadığı gibi müsteşarlığının da olmamasını anlamakta güçlük çektiklerini belirtti.

Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99, 6'sının, istihdamın yüzde 64'ünün, katma değerin ise yüzde 36'sının KOBİ'lere ait olduğunun altını çizen Özgenç, Türkiye'de 3 milyon 400 bin kayıtlı KOBİ'nin bulunduğunu, bu sayıya çalışanları ve aile fertlerini de eklendiğinde rakamın 25 milyon kişiyi aştığını ifade etti.

Özgenç, KOBİ'lerin başta istihdam oluşturmak olmak üzere birçok alanda faydaları olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"KOBİ'ler gelir dağılımındaki çarpıklıkları asgariye indirmelerinden, büyük sanayi işletmelerinin vazgeçilmez destekleyicisi ve tamamlayıcısı olarak rol almalarından, politik ve sosyal sistemlerin denge ve istikrar unsurudurlar. Bununla birlikte demokratik toplumun ve liberal ekonominin temel taşları olmalarından dolayı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler Türkiye ekonomisinin dinamosu olarak tanımlanıyor.

Böylesine önemli olan bir camianın kendilerini temsil edecek bir bakanlıklarının olmayışı ise büyük bir noksanlık. Ekonominin lokomotifi olan bu kesimin temsili açısından bir çatı altında toplanmaları sağlamak için bakanlıkları olmalı. Biz KOBİ'lerin bu ülkede turizm ve spordan daha az önemli olmadığını hatırlatmak adına hükümetten yeni kabinede 'Turizm ve Tanıtma Bakanlığı', 'Gençlik ve Spor Bakanlığı' gibi KOBİ'lerin de adını taşıyacak bir bakanlığın kurulmasını istiyoruz. "

KOBİ'lerin tek bir bakanlık altında toplanmasının hizmette bütünlük açısından faydalı olacağını savunan Özgenç, "Bankaların kredileri kıstıkları bir dönemde hükümetin KOSGEB kanalıyla verdiği kredi destekleri sayesinde KOBİ'ler Türkiye ekonomisinde giderek daha çok etkin olmaya başladı. Ancak KOBİ'lere yönelik teşvik ve destekler farklı bakanlıklar bünyesinde kurumlar tarafından sağlandığı için hizmetlerde bütünlük olamamakta" dedi.

Özgenç, KOBİ'lerin büyük çoğunluğunun kendilerine destek vermek amacıyla kurulmuş kurumlardan ve imkanlardan yeterince haberdar olmadıklarını da belirterek, bu nedenle desteklerden yeteri kadar yararlanamadıklarını kaydetti.

Özgenç, tüm bu olumsuzluklara kurulabilecek bir KOBİ bakanlığı ile son verilebileceğini sözlerine ekledi.

- Adana(Anadolu Ajansı)