KOBİDER: SGK' da Vergi Daireleri Gibi Tatil Günleri Mesai Yapmalı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin ÖZGENÇ, Torba Yasa ile getirilen borç ödeme kolaylığına başvuran vatandaşın kuyruklarda bekletilmemesi yönünde dernek olarak açıklama yapmıştık. Bu önerimiz  üzerine yetkililerin bu konuya ehemmiyet göstermesi ile bir çok vergi dairesine takviye eleman sevk edilerek kısmen de yığılmalar önlenmiştir.

Türkiye Cumhuriyetin en kapsamlı borç yapılandırması ile vatandaş yıllardan beri birikmiş borç yükünden torba yasanın getirmiş olduğu ödeme kolaylığı ile rahatlayacaktır. 2 Mayıs 2011 Pazartesi günü akşamına kadar yazılı başvuru yapanlar, borçlarını yapılandırdıkları gibi, yüklü faiz ödemekten de kurtulmuş olacaklardır.

Bilindiği gibi 31.12.2010 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezalarının 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar tahakkuk ettirilenleri bu Kanun kapsamına girmektedir. Sosyal güvenlik primi peşin veya taksitle ödenmesi konusunda borçlular tercihlerini kendileri yapacaklardır.

Özgenç,Torba Yasa ile getirilen vergi ve prim borçlarının  indiriminden faydalanmak isteyenler ilgili kurumlara akın etmektedir. Bazı kamu dairelerinde ise yeterli personel olmamasından ve aşırı yığılmalardan ötürü vatandaş ile çalışanlar arasında tartışma yaşanmaktadır. Bu konuya daha önce değinip vatandaş borcunu ödemek isterken alacağını tahsil edecek kurumun işi ağırdan almasını anlamış değiliz diye eleştirmiştik.

Şimdi ise borç yapılandırması hususunda yığılmayı önlemek için vergi dairelerinin tatil günleri mesai yapması fevkalade güzel bir uygulamadır. Ancak duyuru noktasında eksikler vardır pek çok kişi bu uygulamadan haberdar değildir. Genel bir duyuru yapılması halinde olumlu sonuçlar alınabilir. Hafta içi yoğunluktan veya yalnızlıktan dolayı işyerinden ayrılamayan Esnaf ve KOBİ'lerin cumartesi ve pazar günleri bu işlerini çözüme kavuşturması her iki taraf içinde iyi olmaktadır. Vatandaş yoğunluğun az olmasından dolayı borcunu rahat bir şekilde yapılandırırken kamu dairelerindeki personelde kendini daha rahat işine verecektir.Dolayısıyla borç yapılandırmasından ötürü hafta sonu mesai uygulamasına geçen yetkililerimize teşekkür ederiz.

Maliye ile birlikte en büyük alacaklı kurum olan Sosyal Güvenlik Kurumuna da yoğun bir şekilde başvurular yapılıyor. SGK il müdürlükleri ve merkezleri önünde sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar sıraya giriyor. Ancak borcunu öğrenmek için bile saatlerce kuyrukta bekleyenler ağır işleyen bürokratik işlemler yüzünden haklı olarak tepki gösteriyor. Kurumun Alo 170 yetkililerine konuyu ilettiğimizde tatil günleri mesai yapmadıklarını belirtmişlerdir. Oysa  SGK' da aşırı  taleplere yetişebilmesi için aynen vergi daireleri gibi cumartesi ve pazar günleri mesai yaparak bu sorunu çözüm getirebilir.

Özgenç,devlete olan borçlarda indirim imkanına kavuşan vatandaşlar yapılandırmaya yoğun ilgi gösteriyor. Dolayısıyla vergi daireleri gibi  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da aynı şekilde tatil günleri mesai yaparak aşırı yığılmaları önlemeli.