KOBİDER/ÖZGENÇ: KOBİ'lerin Spor Kulüpleri Kadar Değeri Yok mu?

İSTANBUL 18.01.2011

KOBİDER/ÖZGENÇ: KOBİ'lerin Spor Kulüpleri Kadar Değeri Yok mu?

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç; Kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren ''Torba Tasarı'', TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Ana başlıklarıyla açıklanan "Torba Tasarıyı"  memnuniyetle karşılıyoruz ama vade konusunda yapılan ayrımı anlamış değiliz.

Düzenlemeden yararlanacak olan esnaf,sanatkar ve KOBİ'ler; tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar ilgili idarelere başvuracak. Ödemeler, 2'şer aylık dönemler halinde, azami 18 eşit taksitte ödenecek. Lakin, İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar, borçlarını 2'şer aylık dönemler halinde 36 eşit taksitte; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve spor kulüpleri ise 2'şer aylık dönemler halinde 42 eşit taksitte ödeyecek olması eşitsizliktir hakkaniyete aykırıdır.

Borçların ödenmesi noktasında eşit şekilde taksitlendirme  yapılmalıdır. Türkiye'deki işletmelerin neredeyse yüzde yüzünü oluşturan, ülke ekonomisinin omurgası,işsizliğin yegane  çaresi, istihdam deposu olan KOBİ'lerin borçların taksitlendirilmesi konusunda spor kulüpleri kadar değeri yok mudur?

"Torba Tasarıyı" ana hatlarıyla olumlu buluyoruz

Özgenç;çok geniş kapsamlı ele alınan kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması tasarısı TBMM Genel Kurulun da kabul edildi. Bu konuda daha önce açıklama yaparak  KOBİ'lerin içinde bulundukları durumu müteaddit defalar gündeme getirdik. Uzun bir süredir başta birikmiş vergi, sosyal güvenlik primi gibi alacaklar olmak üzere KOBİ'lerin kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırılması için KOBİDER olarak bizler,  açıklanan "Torba tasarıyı"  memnuniyetle karşılıyoruz. Ama vade konusunda yapılan eşitsizliğin kaldırılmasına yönelik  bu talebimizin Genel Kurul'da tasarının görüşülmesi sırasında  eklemenin yapılabilmesini istiyoruz..

Esnaf,sanatkar ve KOBİ'lerin birikmiş kamu borçlarının ve cari ödemelerinin her ikisinin birden ödenmesi pekte  kolay olmayacaktır. Çarşı-pazarda düzelme ağır ilerlemeyle birlikte, karlar çok düştü işletmenin dönüşümünü yapmak zorlaştı. Bu nedenle borç ödemeleri kolay olmayacaktır.Dolayısıyla vadenin, 18 eşit taksit  yerine, belediyeler ve spor kulüplerinde olduğu gibi 36 veya 42 eşit taksit olarak düzenlenmesi halinde eşitsizlik ortadan kalkabilecektir.Bundan ötürü bizlerde spor kulüpleriyle eşit şekilde taksitlendirilerek vadenin  84 aylık ödeme olarak yapılandırılmasını istiyoruz. Çünkü ,önceki tedbirler, kolaylıklar bu sorunu çözmüş değil. Yeni düzenlemede KOBİ'lerin borç ödemelerini belediyeler veya futbol kulüplerine lâyık görülen vadelere kadar uzatılarak esaslı ve köklü çözüm yapılmalı. Ancak böyle olması halinde  rahatlama olabilir.

Türkiye'de yıllardır üretime hazır fakat atıl KOBİ'ler sorunu var.

Nurettin Özgenç;KOBİ'lerin çoğunun belediyeler ve spor klüpleri  kadar desteğe ihtiyacı vardır. Hatta kurumlar ve kulüpler borçlarına rağmen hizmetlerine,sportif faaliyetlerine  devam etmişlerdir. KOBİ'ler ise çalışma gücünü bulamadıkları için resmi kayıtlarda faal gözükmelerine rağmen atıl halde üretim dışı kalmışlardır. Bunlar arasında binası, makineleri,teçhizatları bilumum alet edevatları ile hazır bekleyenler bile var. Umudumuz beklentimiz atıl olan KOBİ'lerin tekrar hayat bulabilmeleri için uzun vadede taksitlendirme yapılmalı ki  yeniden yapılandırma amacına hizmet edebilsin.

Hazırlanan Tasarıya göre;ödenecek tutarların ilk taksiti, kanunun yayım tarihini izleyen 3. aydan, SGK'ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti ise 4. aydan başlayacak. Oysa bu 12 ay olmalıydı. Çünkü;KOBİ'lere kolaylık sağlayacak olan taleplerimiz içinde müracaat süresinin uzun tutulması, imalat/satış aşamasına bağlı olarak ilk taksitinin en az  12 ay sonra başlaması haciz ve satış işlemlerinin durdurulması konuya yakın kamu bankalarından düşük faizle uzun vadeli kredi sağlanmasını en önemlisi de uzun vadeli bir taksitlendirme yapılmasını dile getirdik. Şimdi bu taleplerimizin Tasarının Genel Kurul'da görüşülmeye başlandığında yetkililerimizce dikkate alınmasını istiyoruz. Spor kulüplerine ve belediyelere yapılan vadenin KOBİ'lere de yapılması halinde  tasarı aşamasında olan borçların yapılandırılması daha da anlam kazanacaktır. 42 aylık taksitlendirme yapılmasının borçların tasfiyesi ve ödenmesi için büyük kolaylık sağlayacaktır

Özgenç; Spor Kulüpleri faaliyetlerine ara verdiklerinde maç yapmamış olurlar, ama benzer şekilde KOBİ'ler ara verdiklerinde ise tekrar aynı yerden başlamaları çok güç ve sonuç hüsran olur.