KOBİDER Başkanı Özgenç: Engelleme olmazsa, Türkiye 2023 yılı ihracat hedefini yakalar

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'nin içte ve dışta engellemeler yapılmadığı takdirde 2023 yılı ihracat hedefini yakalayacağına inancının tam olduğunu belirtti.

Nurettin Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, küresel mali krize ve iç sıkıntılara rağmen Türkiye'nin 2010 yılı itibariyle 113 milyar dolar ihracat gerçekleştirmesinin krizden fazla etkilenmediğini gösterdiğini kaydetti.

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında hedeflenen ihracat rakamının 500 milyar dolar seviyesine çıkarılması düşüncesinin kendilerini de heyecanlandırdığını ifade eden Özgenç, "Çünkü Türkiye açısından mana itibarıyla ciddi bir rakam 500 milyar dolar ihracat yapmak. Dünya mal ticaretinde yüzde 1.5'luk bir pay olmayı kendine şiar edinen Türkiye, 2023 yılında içte ve dışta engellemeler yapılmadığında bu hedefine ulaşabilecek olduğuna inancımız tamdır." dedi.

Türkiye artık önünü görebilmesi ve ileriki yıllar için hedef belirleyebiliyor olmasının ülke açısından güzel bir gelişme olduğunu vurgulayan Özgenç, şöyle devam etti: "Türkiye milli strateji ile ana hedefi olan Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında 500 milyarlık ihracata ulaşmak hep olmalıdır. Türkiye'nin 83'lü yıllar da piyasa ekonomisini tercih etmesiyle birlikte KOBİ'lerinde vizyonu genişlemiştir. Ufku açılan Türk reel sektörünün sergilediği bu güzel tablonun devamının geleceğinden kimsenin şüphesi olmamalı. Üretimde ve tüketimde artışı sağlayarak en önemlisi ihracatı artırmak için küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, gelişen ülkelerde olduğu gibi desteklerin bu kesime daha fazla aktarıldığında ancak bu şekilde ihracat 500 milyar dolar düzeyine çıkabilir."

KOBİDER Başkanı Özgenç, Avrupa'da yaşanan mali kriz sonrası Türkiye'nin son yıllarda ticaret rotasını Afrika'ya çevirmesinin de çok isabetli olduğunu kaydetti. Eksen kayması tartışmalarına da değinen Özgenç, bir eksen kaymasından söz ediliyorsa bunun da ticaretin eksen kayması olduğunu belirtti.

Özgenç, "Türkiye'nin ekseni ekonomik yönden Batı'dan Afrika'ya kaymalı. Amaç ticaret yaparak ülke kalkınmasını sağlamaksa gerisi teferruattır." dedi.