KOBİDER Başkanı ÖZGENÇ: "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketi yetmez ama evet
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında açıkladığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine, esnafı ve işçiyi korumaktan ziyade koltuğunu korumak derdinde olan bazı ekonomi dünyası dernek, Oda ve ihracatçı sektörlerinin başkanlarından destek geldi ama bir de sahaya bakmak lazım!
Hükümetin imkanları dahilinde yaptığı 100 milyarlık destek genel itibariyle her kesime olduğu kadar esnaf ve KOBİ’lere de fayda sağlayacaktır. Ancak çarşı pazarlar çok sıkıntı içerisinde gıda, temizlik ve dezenfektan dışında satış pek yapılmıyor.
Esnaf ve vatandaşlara dokunan bu paket dinamik bir paket olsa da yeterli olmayacaktır
Zira korona önlemlerinden dolayı dükkanlarını kapatan lokanta, kafe, gazino, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, internet kafeler vb. işletmelerin faaliyetleri geçici bir süreliğine durduruldu. Lakin bu işletmelerin kira ve personel ödemeleri gibi zorunlu giderleri var. Bunların nasıl karşılanacağı hususunda büyük bir sıkıntı var.
Evet, olağanüstü duruma müdahale etmek için çıkarılan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketi her ne kadar hem arzı hem de talebi destekleyecek olsa da pansuman tedbir olacaktır ama tedaviye ne kadar çare olabilecektir ona da bakılmalı.
Devletin imkanları dahilinde yapacağı 100 milyar liralık mali destek elbette azımsanmayacak kadar önemlidir ama yeterli değildir.
Ayrıca işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi borçlarının 3 ay süreyle ve faizsiz ertelenmesi gayet iyi ama aynı esnaf kesiminin 6736 sayılı yapılandırma kanunundan faydalanarak yaptıkları yapılandırmanın bu döneme gelen taksitlerini ödeyemeyenler var. Bunlar ne olacak? Yapılandırma borçlarında öteleme yapılmayacak mı?
Bir diğer husus ise; küçük esnafın şu anda cari ay primlerinin ve vergilerinin nasıl ödeneceği konusunda hiçbir malumat yok. Zira bu ayki vergi ve SGK ödemeleri konusunda hiçbir açıklama yapılmadı.
Yine zorunlu olarak işine ara veren firmaların işçileri kısmen de olsa devlet yardımı alabilecekler mi. Bu konuda da net bir açıklama yok.
Kısa süreli çalışmama ödeneği olarak açıklanan bir mevzuat var ama bundan kimin ve nasıl yararlanabileceği konusu da çok açık değil.
Yine gerek firmaların gerekse buralarda çalışan işçilerin elektrik, doğalgaz ve su gibi faturaları yine kredi kartları ve geçmişten aldığı ve her ay ödemek zorunda olduğu ev, araba ve ihtiyaç kredilerinin taksitleri konusun da da açıklanan bir şey yok
"Ekonomik İstikrar Kalkanı" önlem paketi doğru olabilir devletin gücüde bu kadarına da yetebilir ama ortada çok büyük bir afet var. Şu anda devletin faaliyetlerini en önemlisi de sağlık konusunda, yürütebilmesi için büyük bedeller var burası doğru ama işçi ve esnaf da büyük bir telaş ve biriken maliyetlerini nasıl karşılayabilirim diye çıkmaz içinde.
Nitekim beklenen en büyük destek bu ayki SGK ve vergilerin ertelenmesi. Bu hususta bir çalışma yapılmaması halinde büyük sorun yaşanabilir.
Doğalgaz elektrik ve su gibi zorunlu gider faturalarının en azından iki, üç ay ertelenmesi ve esnafın daha önce kullandığı kredi ve kredi kartı ödemelerinin diğer aylara taksitler halinde ötelenmesi gerekir.
Sonuç itibariyle, esnaf ve işçi açıklanan bu önlem paketinde ne fayda sağlamıştır veya sağlayacaktır esas düşünülmesi gereken budur.