|
ÖZGENÇ: Cumartesi Günü Mesaiye Dahil Edilmeli |
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç; Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın geçmişteki gibi cumartesi günleri de kamu kurumlarının çalışması gerektiğinin ve enerji tasarrufunun daha iyi sağlanması için de gün ışığıyla başlayıp sona eren mesai sistemine geçilmesinin daha yararlı olacağı fikrine katılıyor ve destekliyoruz. Bakan Yıldız'ın “Türkiye'nin 1970'li yıllarda hak etmediği refah seviyesine ulaştığını” dile getirmesi çok isabetli olmuştur.
Dernek olarak biz bu konuya geçmiş yıllarda defalarca değindik ve dedik ki uzun tatiller halkı rehavete sürüklüyor Cumartesi gününün tatil olması verimliliği düşürüyor yetkililerimiz bu hususa bir an önce el atmalı şeklinde öneride bulunmuştuk. Aradan epey bir zaman geçmesine rağmen geçte olsa bu elzem meselenin gündeme gelmesinden dolayı memnunuz. KOBİDER olarak biz cumartesinin tam gün mesaiye dahil edilmesinden yanayız.
Türkiye'de ortalama her yıl toplam hafta sonlarında 104 gün, milli ve dini bayramlarda da 11 gün olmak üzere 115 günlük bir tatil programının yapıldığını, idari tatiller ile birlikte bunun 140 güne çıktığını düşündüğümüzde iki gün çalışıp bir gün tatil yapıyoruz demektir.
Özgenç, Türkiye'de bazı AB ülkelerinin iki katı oranında tatil yapılmaktadır. Türkiye şayet örnek alacaksa kalkınma konusunda kendine gelişmiş ve refah düzeyini oldukça yükseltmiş ülkeleri örnek almalı yatma ve tatil yapma konusunda almamalı. Bazı kesimler çalışma saatleri konusunda yüksek perdeden ahkam kesmektedirler. Efendim şu ülkelerde haftalık çalışma saatleri düşürüldüğünden, İLO sözleşmelerini öne sürmelerinden çalışmayı değil yatmayı öneren teklifleri sunmalarını anlamış değiliz. Hem halkın gelirinin az olduğundan bahsedeceksin hemde uzun tatilleri savunacaksın yok öyle bir şey. Hiç kimse yan gelip yatana para vermez. Bizler gelişmiş ülkelerin şimdiki durumunu değil kalkınmaya başladıkları ilk dönemlerini örnek almalıyız.
Özellikle idari izin uygulamasından vazgeçilerek hafta sonu tatilinin 1 güne indirilmesi lazım. Cumartesi gününün tatil olması kamu ve özel sektör kuruluşları arasında ayrımcılığa neden olmaktadır. Cumartesi günü cadde, sokak, çarşı- pazar ve AVM'ler de bulunan işyerlerinin tümü açık olmasına rağmen resmi ve özel sektör iş yerleri kapalıdır.
Nurettin Özgenç,dünya büyük bir ekonomik kriz içerisindeyken, 1 günlük kaybın en az 2 trilyon TL olduğu yetkililerimizce açıklandığı göz önüne alındığında, yılda 52 gün fazla mesai yaptığımızda, 104 trilyon TL ekonomiye katkısı olacağı ortaya çıkıyor. Bu ve buna benzer ekonomik kayıplardan dolayı hükümetimizden talebimiz cumartesi günlerinin tam gün mesaiye dahil edilmesidir.
Cumartesi gününün ille de tatil olacak diye bir zorunluluğu yok. Dünyanın her tarafında bugün tatil olarak kullanılmıyor. Biz de kullanmayabiliriz. Gereksiz tatillerin getirdiği ilave bir sürü yükler var. Rekabet gücünü azaltan yanları bulunuyor. Lüzumsuz tatil olunca fabrikalar ve iş yerleri çalışmıyor. İşlemler gecikiyor. Bütün bunlar hesaba katılmalı.
Ekonomi yönünden bakıldığında da ülkemiz ve insanımız bir yılın yarısını zaten boş geçirerek yaşıyor. Geriye kalan yarısını çalışarak ve elde ettikleri karla dengelemeye çalışıyor. Türkiye ekonomik olarak çok güçlü bir ülke değil.
Türkiye'nin üretime daha fazla zaman ayırması gereklidir. Çünkü tatillerin habire uzatılması bizi milletçe rehavete sürüklüyor. Uzun tatiller üretim ve ticaretin düzenini bozuyor. İnsan çalışma temposuna alışmışken birdenbire dokuz-on günlük bir tatil her şeyi alt üst ediyor. Uzun bayram tatilleri neredeyse senelik izin gibi oluyor. Bunca tatilden sonra insanın çalışmaya yeniden işe yoğunlaşması çok zor olmaktadır.
Türkiye'nin brüt dış borç stokunun bu yılın ikinci çeyreği sonu itibariyle 309,6 Milyar dolar olarak ifade edildiği göz önüne alındığın da bu kadar çok tatili hak etmiyor olmalıyız. Ekonomik refah seviyesine ulaşmış ülkelerin bile, en zengini sabah erkenden işinin başında oluyor. İşlerine gün ağarırken başlayıp gün kararıncaya kadar bitirmeye çalışıyorlar.
Özgenç,kamu ve özel sektör olarak neredeyse yarım trilyona yakın borcumuz olduğu, GSMH'da kişi başına düşen payın çalışma saatleri hususunda örnek gösterilen ülkelerin dörtte biri kadar bile olmadığına dikkat ederek; çok çalışıp, az tatil yapmalıyız ki bu ağır yükten milletçe kurtulabilelim. Dünya da ekonomi sıralamasında 17. sırada olan bir ülkeyiz ama tatili en çok yapan ülkeler sıralamasında da zirvede olduğumuzu hatırlatmakta fayda var.
|
Geri Dön |
|
|
|
|