|
KOBİDER: 2011 KOBİ Kredi Destekleri Ne Oldu? |
KOBİDER: 2011 KOBİ Kredi Destekleri Ne Oldu?
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç; Hükümetin 11 Kasım 2010 tarihinde KOBİ'lere yönelik 2011 yılı için 3-4 milyarlık bir rakama tekabül edecek yeni bir 100 bin KOBİ´lik kredi faiz desteği paketi hazırlandığını ve Nisan ayında bu paketin kamuoyuna açıklanacağı duyurulmuştu. Bu açıklama üzerine KOBİ'ler KOSGEB'in veri tabanına kayıt yapabilmek için gece gündüz demeden uğraş verdiler. Lakin aradan aylar geçmesine rağmen her hangi bir gelişmenin görülmemesi esnaf ve KOBİ'leri hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu hususta yetkililerimizden bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Hükümet tarafından 2009 ve 2010 yıllarında 100 bin KOBİ'ye 25 bin, 30 bin liralık bir destek paketi açıklanmıştı ondan sonra 70 bin KOBİ'ye kademeli olarak işini geliştirme desteği verilmişti ve bu desteklerin piyasalara olumlu yansıması ile çarklar yeniden dönmeye başlamıştı. İşletmesini geliştirmek için yönetim kabiliyetini güçlendirecek proje getirenlere, Ar-Ge çalışması olanlara veya güçlerini birleştirmek isteyen KOBİ'lere destek verilmesi güven oluşturmuştur. Hükümetin KOSGEB çıkışlı kredi faiz desteği sunması piyasalarda hareketlilik sağlamıştı. Bu tür piyasa hareketlerinin olabilmesi için kredi desteklerinin kesintisiz sürmesi gerekmektedir. Özellikle kriz dönemlerinde bankaların risk almamak için KOBİ'lerden yüz çevirdiği dönemlerde hükümetin CANSUYU olarak sunulan destekleri KOBİ'lere hayat vermişti. Genel olarak piyasaların canlanması için, kredi mekanizmalarının hareketlenmesi için KOSGEB'in kredi faiz desteği uygulaması fevkalade güzel bir çalışma olmuştu. Bankalar dahi KOBİ'lere tanınan bu kredibilite sayesinde işletme sahiplerine kredi musluklarını açmaya başlamışlardı.
Özgenç; Yeni dönemde 100 bin KOBİ için verilmesi düşünülen kredide öncelik 2010 yılındaki açılan kredilerden ve desteklerden yararlanamayanlara verilmeli. Ülkemizde işletmelerin neredeyse yüzde 100'ünü oluşturan 3 milyon 400 bin civarında küçük ve orta ölçekli olması, KOBİ'lere yönelik bu tip desteklerin önemli olduğunu göstermektedir. Reel ekonomiyi, birkaç büyük ve başarılı firma üzerinden okumak, kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir. Ekonomik büyümenin tabana yayılması ve gerçek bir refah oluşturması için, KOBİ'lerin başarılı bir kimliğe bürünmeleri ihtiyaçtır. Bu anlayışla hükümetin küçük ve orta büyüklükteki işletmelere önem vermesi reel sektörü oldukça memnun etmektedir.
Nurettin Özgenç; KOBİ destekleri hakkında basında çıkan “KOBİ kredisi alan şirket sahiplerinden bazıları bu kredilerle Mercedes aldı, yurtdışına tatile gitti, hatta ev satın alıp oğlunu evlendirdi “gibi asılsız haberlerin çıkması yeni paketi geciktirdiği düşüncesindeyim. Zira yapılan araştırmaya göre suistimaller kredi kullanan 70 bin KOBİ'nin yüzde 5'ini kapsadığı diğer yüzde 95'in kredileri işletmelerinde kullandığı biliniyor. KOBİDER olarak biz suistimalleri kısmen önlemek için “murabaha” modelini öneriyoruz. Yani işletme sahibinin eline nakit parayı saymak yerine dükkânına, atölyesine veya alacağı hizmetin karşılığı olarak fatura mukabili para satıcı veya hizmeti veren firmaya ödenmeli. Bu şekilde olması halinde bu tür suistimallerin önüne geçilebilir. Bankadan kredi almaya gidildiğinde nasıl ki; görevlinin “parayı nerede kullanacaksınız” şeklinde sorması gibi banka tarafından firma kontrol edilerek verilen kredinin nerede kullanıldığı araştırılabilir. Çok az sayıda olduğunu düşündüğümüz suistimalciler böylelikle bunun bedelini öder. Devlet vatandaşına güvenmiş ve kredi kanalları açmış, bu güven asla suistimal edilmemeli.
|
Geri Dön |
|
|
|
|