KOBİDER: Seçim yılı olsa dahi 2011'den umutluyuz

-   25.12.2010 - 13:14

Küçük ve Orta büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, 2011'den umutlu olduklarını belirterek "Seçim ekonomisi uygulanmaz, dünyada ve ülkemizde yeni bir ekonomik sıkıntı olmazsa, yeni yılda KOBİ'ler bakımından olumlu hava artarak devam edecektir." dedi.

Ekonomik durgunluğun reel sektörü dolayısıyla KOBİ'leri vurduğunu kaydeden Nurettin Özgenç, "Esnaf beklediği satışı yapamadığı için kepenk kapatma durumunda kalıyor. dükkanını da devredemediği zaman mallarını aynı işi yapanlara satıyor. Esnaf da daha ucuz ve uzun bir vade ile ödeme imkanı tanındığından kapanan firmaların mallarını alıyor. Yani mallar bir şekilde el değiştiriyor. Böyle olması da üretimi etkiliyor. 2011'de işlerde toparlanma bekliyoruz. İç tüketimde hareket olsa ilk önce çarşı-pazardaki esnafın hareketi olur. Kapanan işletmelerden boşalan dükkânlar çok merkez bir yerde değilse uzun süre boş kalıyor." ifadelerini kullandı.

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, 2010 değerlendirmesi ve 2011 beklentileriyle ilgili yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

"Küresel mali kriz ve ülkemizde vuku bulan olumsuz olaylardan ötürü esnaf, sanatkar ve KOBİ'ler cüzi kar oranlarına rağmen eski yıllara göre yarı yarıya ciro kaybıyla karşı karşıya kaldı. Kimileri işlerini kaybetti, ayakta kalabilme mücadelesi verenler güç de olsa bunu başardı. Bütün bu olumsuzlukların yanında iyi şeylerde olmuyor değil. Son yıllarda KOBİ'lerimiz kabuk değiştirmiştir. KOSGEB desteklerinden faydalanabilmenin yollarını öğrenmişlerdir. Bankalar kısmen de olsa KOBİ bankacılığı yapmaya başlamışlardır. Bu tür gelişmeler sevindirici olmakla birlikte piyasaya beklentiler doğrultunda yansıması olmamıştır.

Özellikle son senelerde işlerde önemli düşüşler var. Esnaf mal satamadığı için sermayeden yemiştir. Bu güç durumdan kurtulmak için epey gayret göstermiştir. İşlerini çekip çevirebilmek ve ödemelerini yapabilmek için bankadan işletme kredisi almak istemiştir alamayınca eş, dost ve tanıdıklarından altın, döviz borçlanarak bu süreçten kurtulmak istemiştir. Bu arada batanlar iş yerlerini kapatanlar olmuşsa da büyük çoğunluk ayakta kalabilmenin mücadelesini vermiştir. Tüm bunları yaparken malını kaybetmiştir ama umudundan bir şey kaybetmemiştir. Morali bozulsa da bu durumun geçici olduğuna dair inancını hep korumuştur.

Geçmiş yıllara göre daha iyi bir iş yapabilmeyi arzuluyoruz. Esnaf, sanatkar ve KOBİ'ler 2010 yılı ikinci yarısından itibaren işlerinin artmasını ümit ettiler ancak istenilen seviye bir türlü gelemediler. Günümüzde 2008 ve 2009'a nispeten işlerde küçük de olsa hareketlenmeler oluyor ama bu durum işletmelerin çarklarını döndürmeye maalesef yeterli olmamaktadır.

2010 yılının ilk 6 ayı 2009'un yıkımlarını onarmakla geçti. Bunun yanı sıra ekonomi yönetiminin iyileştirme çalışmaları da iyi olunca, ekonomi yönünden olumlu tablo ortaya çıktı. Türkiye bu yıl yüzde 7'lerin üstündeki büyüme ile yatırım ve kapasite artırımlarına gitti. Kısaca ekonominin derlenip toplanmasında yapılan iyileştirmeler semeresini göstermektedir. Bu durumda da ekonominin gidişatına bakarsak geçen yıllara göre daha iyi bir yıl bekliyoruz. 2011'de genel seçim yapılacak. Seçimin iş dünyası açısından önemi büyüktür. Seçim ekonomisi uygulanmazsa ve dünyada ve ülkemizde yeni bir ekonomik sıkıntı olmazsa, yeni yılda KOBİ'ler açısından olumlu hava artarak devam edecektir.

Yaşanan kriz sürecinden en fazla etkilen reel sektörün kalbi olan KOBİ'lerdir. Uzun süredir beklenilen satışı yapamayan esnaflarımız var. Böyle olmasından dolayı dönüşemeyen esnaf kepenk kapatma durumunda kalıyor. Dükkanını da devredemediği zaman mallarını aynı işi yapanlara satmaya mecbur oluyor. Esnaf da daha ucuz ve uzun bir vade ile ödeme imkanı tanındığından kapanan firmaların mallarını alıyor. Yani mallar bir şekilde el değiştiriyor. Böyle olması da üretimi etkiliyor. 2011'de işlerin toparlanmasını bekliyoruz. İç tüketimde hareket olsa ilk önce çarşı-pazardaki esnafın hareketi olur. Kapanan işletmelerden boşalan dükkanlar çok merkez bir yerde değilse uzun süre boş kalıyor.

Nurettin Özgenç, Türkiye ekonomisinin 2010'un ikinci yarısından başlayarak büyüme trendine girdiğine işaret ederken, "Bu durum tam anlamıyla piyasalara yansımamaktadır. İhracat, sanayi üretimi ve kapasite kullanım rakamlarında belirgin artışlar var. Bu verilere bakıldığında ekonomik gidişatın iyi yolda olduğu görülmektedir. Türkiye ekonomisinin yüzde 7 oranında büyüdüğü ve bu büyüme rakamının 2011'in başlarından itibaren artışını sürdürmesi en büyük beklentimizdir. KOBİDER olarak amacımız esnaf ,sanatkar ve KOBİ'lerimizin KOSGEB'in sunduğu imkanlardan yararlanmalarını mümkün kılmaktır. Bu anlamda 2010 yılı beklediğimiz gibi olmadı ama 2011 yılından hayli umutluyuz."yorumunu yaptı.