‘Kobisel Dönüşüm Zirvesi’ gerçekleşti

KOBİ’lerin ortaklık kültürünün, dijital dönüşümün KOBİ’ler üzerindeki etkilerinin ve esnaflığa bir standart getirilmesi gibi konuların masaya yatırıldığı zirvede, ana tema ‘kobisel dönüşüm’ olarak belirlendi. Özel ve kamu sektöründen yöneticileri bir araya getiren etkinlikte, açılış konuşması Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç tarafından yapıldı. Başkan Kılıç, KOBİ’lerin önemine dikkat çekerek, KOBİDER’in bu hususta yapmış olduğu çalışmaları desteklediğini ve KOBİ’lere dijital bilinç kazandırmak gerektiğini belirtti.

Zirvenin ev sahipliğini yapan KOBİDER’in Genel Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ’lerin ortaklık kültürünün nasıl gelişeceğini, esnaf ve dükkan enflasyonunun önlenmesi gerektiğini ifade ederek şu sözleri dile getirdi: “Her isteyenin istediği yere dükkan açmasının önüne geçilmeli. Taksi, dolmuş ve eczanelerde yapıldığı gibi işyerlerine kota konulmalı. Nasıl ki, bir arsa alınacağı zaman oranın imar durumu ile ilgili belediyeye danışılıyorsa, işyeri açılabilmesi için de belediyenin o bölgeyle ilgili nüfus kriterine göre fizibilite raporu çıkarması zorunlu hale getirilmelidir. Burada öncelikli iş Meclise düşmektedir. TBMM’de üyeleri bulunan siyasi parti mensupları verecekleri önerge ile bu yönde bir çalışma başlatabilirler.”

KOBİ’lerde sözde değil özde ortaklık kültürünün oluşturulması ve küçük ve orta ölçekli imalat sanayi işletmelerinin ortaklık kültürünü teşvik eden somut çalışmalarının olması gerektiğini, devletin KOBİ’lere hem balık vermesini hem de balık tutmayı öğretmesini belirten Özgenç, sözlerine şu şekilde devam etti: “İstanbul’un çehresini değiştiren ‘Kentsel Dönüşüm’ gibi çok dağınık bir yapıya sahip olan KOBİ’ler için önerdiğimiz ve her platformda dile getirdiğimiz ‘Kobisel Dönüşüm’ yapılmalı. Bizler de bu projemizin hayat bulabilmesi için gayret sarf etmekteyiz”.

İki oturumda gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak KOSGEB Uzmanı Sedat Yavuz, Liman Kaptanı Ayşe Aslı Başak, Cisco İnovasyon Merkezi Lideri Emre Özbek, PR Direktörü Evren Gülyaşar, BenzinLitre Kurucusu Görkem Ünel, AnalyticaHouse Kurucusu ve CEO’su Kıvanç Ünal, IBM Veri Bilimcisi Umut Şatır, AceMweb Kurucu Ortakları Ozan Emre Bulut ve İpek Ertem gibi alanında başarılı isimler katıldı.