AB, Vize Serbestisi vermemek için türlü bahaneler arıyor

Küçük ve Orta büyüklükteki İşletmeler Deneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Avrupa Birliği Komisyonu’nun (AB) Türk vatandaşlarına Schengen vizesini kaldırmaya yönelik tavsiye kararına ilişkin, " KOBİ’ler arası ticari ilişkilerimizde önemli bir haksızlığa neden olunuyor, KOBİ’lerimiz zor durumda kalıyor. AB’nin vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken kriterler arasında Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) değiştirilmesi gibi dayatma maddelerin ve Haziran ayı için hedeflenen vize muafiyetinin Ekim’e kalması ipe un sermektir." değerlendirmesinde bulundu.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Parlamentosu üyelerinin Türkiye’nin vize muafiyeti hedefinde gecikme yaşanabileceğini söylemelerini ve AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına Schengen vizesini kaldırmaya yönelik tavsiye kararlarındaki tutarsızlığı anlamış değiliz. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un verdiği beyanatta Temmuz ayına kadar vize muafiyeti konusunun bir karara bağlanmasının zor olduğunu söylemesi bunun bariz örneğidir. Nasrettin Hocanın deyimiyle ipe un sermektir. Ayrıca samimi olmayan bu durumu manidar karşıladıklarını belirtti.

KOBİ’ler adına başta özverili gayret gösteren hükümet olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür eden Özgenç, kararın Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda daha fazla savsaklanmadan bir an önce onaylanması gerektiğini vurguladı.

Vize sorunu Türk KOBİ’lerinin önünü kesmektedir!

Özgenç, bu süreçte her iki AB kurumunun sorumluluklarını yerine getirmelerini beklediklerini belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

" Oysa Vize Serbestîsi kapsamında yerine getirilmesi gereken 72 kriterden tamamına yakınını Türkiye yerine getirdi. Yerine getirilmesi gereken 5 kriter kaldığı açıklandı. Avrupa Komisyonu’nun bu 5 kriter içerisinde de ’Vize serbestisi için özellikle Türkiye’nin terörle mücadele yasasını AB’ye uyumlu hale getirmesi gerek’ açıklaması düşündürücüdür. Zira Avrupa Parlamentosunun yanında çadır kuran teröristlere müsamaha gösteren zihniyetin "Terörle Mücadele Kanununun AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi" şartını öne sürmesi maksatlı bulmaktayız.

Bu kapsamda hükümetimizin bu husustaki yapıcı çabalarını destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Vize serbestisi gerçekleştiğinde AB ile her anlamda ilişkilerimiz daha da gelişecek. KOBİ’ler arası ticari ilişkilerimizde ise önemli bir haksızlığın önüne geçilmiş olacak ve KOBİ’lerimiz de vize alabilmek için konsolosluk kapılarında kalmayacak." dedi...