Özgenç: Kobi'ler İşlerini Büyütmek İçin Değil Borçlarını Ödemek İçin Kredi Alıyor

ANKARA(ANKA)-KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ'lerin işlerini büyütmek için değil, borçlarını ödemek için kredi aldığını vurgulayarak, “Ülke insanı kaygı ve endişeye sevk edilmemeli” dedi.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç yaptığı yazılı açıklamada, küçük esnafın zor durumda olduğunun açık olduğunu bildirdi. Esnafın iş durumlarının kötü olduğu için haliyle krediye başvurmak zorunda kaldığını vurgulayan Özgenç, “Fazla para kazanamadığı için krediyi de ödeyemiyor. Dolayısıyla KOBİ'ler işlerini büyütmek için değil borçlarını ödemek için kredi alıyor! İç tüketimin istikrarlı bir şekilde sürmesi lazım. Piyasaların rahatlatılması gerekir. Siyasi ve kısır çekişmelerden uzak durulmalı. Ülke insanı kaygı ve endişeye sevk edilmemeli” ifadelerini kulandı.

2014’ün KOBİ’ler için iyi bir yıl olmadığını belirten Nurettin Özgenç, “Tüm yıl boyunca işletmelerin ciroları artıramadığı, satışlarında zorlandıklarını gördük. İç piyasada işler düşük. Kredi kartlarında taksitler sınırlandırıldı. Ek maliyetler getirildi ve bunlar da yansıtıldı.  KOBİ'lerimizin 2015 yılında peşini bırakmayacak riskler de yok değil. Siyasi gerilimlerin yanında küresel ekonomide de en kötünün henüz geride kalmadığını belirtmek lazım. KOBİ'leri zorlu bir yıl beklediği muhakkak ama fırsatlar da yok değil” açıklamasında bulundu.

-“ESNAF VE KOBİ'LER AYAKLARINI YORGANLARINA GÖRE UZATSINLAR”-

Özgenç açıklamasında, Türkiye’deki toplam işletmelerin neredeyse yüzde 100’ünü oluşturan küçük ve orta boy işletmelerin kredilerden aldığı payın son derece yetersiz olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Türkiye'de 3 milyon 470 bin Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBİ) faaliyet gösteriyor. Ekonomimizin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'ler ekonominin de can damarı adeta. İstihdamın yüzde 76'sı, maaş ve ücretlerin yüzde 53'ü, toplam cironun ise yüzde 63'ü KOBİ'ler tarafından gerçekleştirildiği biliniyor. Aslında sadece bizde değil, tüm dünyada (gelişmiş ekonomiler de dahil olmak üzere) ekonominin temelini mikro ve KOBİ işletmeler oluşturuyor.  Durum bu kadar net olmasına rağmen KOBİ’ler toplam kredilerden sadece yüzde 26 oranında pay alıyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 40-50 seviyesinde. Dolayısıyla bu alanda hala gidilecek çok mesafe var.

Esnaf ve KOBİ'ler ayaklarını yorganlarına göre uzatsınlar. İşleri dışındaki alanlara şu anda ilave borçlanmalara girmesinler. Ortalık sakinleyene kadar idare etsinler. Önümüzde yıl genel seçim var. Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından bir tanesi tasarruf. İstikrar tedbirleri içerisinde tasarrufu bu kadar düşük olan ülkenin bu kadar fazla tüketim yapmaması lazım.” (ANKA)

(AR/ÖZK)