KOBİDER: BDDK'nın altın ve cep telefonu satışına taksit kısıtlaması getirmesi haksızlıktır

KOBİDER: BDDK'nın altın ve cep
telefonu satışına taksit kısıtlaması getirmesi haksızlıktır

Küçük ve Orta Büyüklükteki
İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç; BDDK'nın  kredi kartı tefeciliğinin önlenmesi amacıyla
cep telefonu  ve altın satışına taksit
dönemini kapatması bu mesleklere yapılan en büyük haksızlıktır.

Resmi
gazetede yayımlanarak 1 Şubatta yürürlüğe gireceği açıklanan  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun
(BDDK) cep telefonu ve altın satışına
taksit dönemini kapatmak için yaptığı düzenleme kuyumculuk ve cep telefonu
mesleklerine yapılmış haksızlıktır. Hakkaniyete aykırı olan bu düzenleme yürürlüğe
girmeden önce revize edilmeli.

Türkiye'de bir meslek dalına yapılabilecek en büyük
haksızlıklar maalesef günümüzde cep telefonu ve kuyum sektörüne yapılmış
olacaktır. Onca yıl emek verip çalışıp didinerek  meslek sahibi olma hayalleri kuran cep
telefonu ve altın satışı yapan meslek erbaplarına bu haksızlık reva
görülmüştür. Bu yapılan yanlıştır yanlış olduğu kadar meslekler arası eşitliğe aykırı
bir durumdur.

Çünkü bıçakla insan öldürülüyor diye bıçak kötü değildir
veya ateş yakıyor diye ateşe kötü denmez.
Eğer birisi bıçakla insan öldürürse suçlu o olur. Ekmek doğramak için
bıçak alan veya bu bıçağı satan suçlu görülmemeli.

Zira kredi kartıyla tefeciliği önlemek adına cep
telefoncuların ve kuyumcuların ekmeğine mani olmak adil bir yaklaşım değildir.

Aynı şekilde kredi kartıyla diğer sektörlerde
taksitlendirme yapılabilirken cep telefonu ve kuyumculukta kısıtlanması
hakkaniyete aykırı bir durumdur.
Ayrıca bu tür ticaret etiğine
aykırı olarak görülen alış verişin hiç bir zaman içinde olmayan cep telefonu ve
altın satışı yapanlara ön yargılı bakılmamalı.

Nitekim sürekli tüketilen ihtiyaç maddeleriyle eşya
olarak kullanılan emtialar aynı tutulamaz, tutulmamalıda.

Hakeza cep telefonu ve altın takı olarak kullanılan
yüzük, küpe ve kolye sürekli alınan bir şey değildir; ama yemek, gıda ve
akaryakıt hemen hemen her gün tüketilen zaruri ihtiyaç maddeleridir.
Dolayısıyla Telekomünikasyon ve kuyumculuk (cep telefonu ve altın takı) alımının
yemek ve akaryakıt alımlarıyla eş tutulması yanlıştır.

Nasıl ki; Evlenecek çiftler kredi kartına taksit
yaptırarak mobilya,beyaz eşya alabileceği gibi evliliğin olmazsa olmazı olan
alyans, gerdanlık ve bilezikte alabilmeli.