KOBİDER: HSYK açıklaması sonrası piyasalar tedirgin

İstanbul, 28
Aralık 2013

KOBİDER: HSYK açıklaması sonrası piyasalar
tedirgin

Küçük ve Orta
Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç: 17 Aralık
operasyonuna ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yapılan olumsuz açıklamalar
maalesef piyasaları tedirgin ediyor. Keza 17 Aralık operasyonunun ardından
siyasi tedirginliği tırmandırıcı nitelikte bir açıklama yapılmasının ardından
tarihi rekor seviyelere yükselen dolar/TL 2.15’i gördü.

İş dünyası tarafından
’siyasete müdahale’ olarak nitelenen KOBİDER olarak bizimde aynı kanaatte
olduğumuz 17 Aralık operasyonu ve gelişmeler üzerine yapılan olumsuz
açıklamalar sonrasında kur habire yükseliyor ve
bu durumda piyasaları haliyle tedirgin ediyor. Euro ve Dolar’ın
inanılmaz yükselişi vatandaşı doğal olarak kaygılandırıyor. Amerikan Doları’nın
2,15 lirayı aşarak tarihi zirveye ulaşması piyasalarda bu yükselişin ne kadar
daha süreceği sorusunu ortaya çıkardı.

Esnaf ve KOBİ’ler bu tür
açıklamaların kendilerini mağdur ettiğini zaten iyi olmayan işlerinin yarı
yarıya azaldığından yakındıkları bilinen bir gerçektir. Devlet adına araştırma
ve soruşturma faaliyetinde bulunan ve kanunla kendisine verilen görevleri yapmak
durumunda olan yürütme organı kamu hakkını savunayım derken ülke ekonomisine
verilen zararında farkına varılmalı.

Ayrıca
anlayamadığımız bir hususta şudur; 2001 krizinden sonra Türkiye ekonomisinin
sağlam bir zemine sahip olduğu söyleniyordu. Bu nasıl bir sağlamlıktır ki bir
yargı mensubunun bülten dağıtmasıyla borsa tepetaklak oluyor, dolar tarihi
zirveye çıkıyor. Piyasaların alabora oldu, yatırımlar durdu ve işler bozuldu
dolayısıyla ülke ekonomisi yine zarara uğradı.

Nitekim 2001 Krizi’ni fırlatılan
anayasa kitabı başlatmıştı ve ülke ekonomisi felç olmuştu. Bu negatif durum büyük
bir ekonomik kriz dalgası başlatmıştı. Yaşanan ekonomik krize çare bulmak için
IMF’den borç alındı ve Türkiye gereksiz yere borçlandırıldı. Günümüzde de