KOBİDER Başkanı Özgenç: Bankaların Dosya Parası Alması Ticaret Etiğine Aykırıdır

KOBİDER: BANKALARIN "DOSYA PARASI" ALMASI TİCARET ETİĞİNE AYKIRIDIR

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı  Nurettin Özgenç, bankaların kredi işlemleri için müşterisinden aldığı
dosya parasının ticarete aykırı olduğunu söyledi.

Türkiye’de faaliyette bulanan bankaların ayrı işlemler adı altında  hizmet ücreti ve komisyon aldığını söyleyen Özgenç sözlerine şöyle devam
etti: 2012 yılı bilançolarını açıklayan bazı bankaların  yüksek karlar elde ettikleri görülmektedir. Nitekim bazı bankalarının  parmak ısırtacak karlarının faaliyet dışı kalemlerden olması ise bizim  açımızdan sürpriz olmamıştır. Çünkü Türkiye’de faaliyette bulunan 40  aşkın banka 40 civarında ayrı isim altında hizmet ücreti ve komisyon almaktadır.

Bankaların müşterilerinin hesabından sorgusuz, sualsiz çekip aldığı paraların hesabını soran yok.

Son zamanlarda bankaların  kredi kartı aidat ücreti, hesap işletim ücreti, kredi kartı yenileme  ücreti, hesap özeti ücreti, nakit çekme ücreti, ortak ATM’den nakit  çekme ücreti vb. gibi pek çok konuda kullanıcılardan tahsil ettikleri  paralar git gide artmaktadır.

Zira Türkiye’de bir çok alanda faaliyette bulunan mikro,küçük ve orta ölçekli işletmeler işlerin iyi gitmediğinden sıkıntılar ile
boğuşurken Türk bankacılık sektöründen yıl itibarı ile gelen yüksek kârlar dikkat çekmektedir.  Bu kârlar adeta müşterilerin hesabından zorunlu hale getirilerek  kesilen paralardır. Bu paralarda vatandaşın hakkı vardır. Ayrıca  Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın bankalara yönelik yaptığı açıklamada
" bazı bankaların KOBİ’lerin ihtiyaçları karşısında tefecilik  yaptığını" söylüyorsa bir yerlerde sorun var demektir.  Nitekim ortada bir sorun varsa ki var bu soruna bir an önce el atılmalı ve KOBİ’ler bankalara soydurulmamalı.

Terazinin bir kefesi sürekli aşağıda duruyor

Keza bankacılık sistemi ile reel sektör bir terazini iki kefesi  gibidir biri olmazsa diğerinin bir önemi yoktur. Fakat ne hikmetse
bankaların bulunduğu kefe hep yukarıda kalırken KOBİ’lerin içinde  bulunduğu kefe genelde aşağıda kalmaktadır. Bu durum ise terazinin  ayarının bozuk olduğunu göstermez. Tam aksine Bankalar kazanırken  KOBİ’lerin zararda olduğunu gösterir.

Nurettin Özgenç sözlerine şöyle devam etti:

"Bankalar yaptıkları işlemlerle ilgili olarak çok  sayıda ücret kesiyorlar ve her gün bunlara bir yenisi daha ekleniyor.  İşlem görmeyen hesaplardan bile kesinti yapıyorlar. Hesap sahibi kendi şubesinden oğlunla hesabına para yatırmak istediğinde banka bu işlemden dahi 5 TL işlem ücreti almaktadır. Bankaların bilançolarına baktığımız zaman bankaların karlarının çok büyük bölümünün faaliyet dışı gelirler kaleminden olduğu gayet açık.

Bankanın görevi nedir? Mevduat toplamak ve topladığı mevduatın üzerine kar marjını ekleyip müşterisine satmak. Satarken elde ettiği
kar onun faaliyet geliridir.

Ancak bankalar bu karla yetinmeyip faaliyet dışı kalem olan pos hizmet ücreti,hesap özeti ücreti,düşük ciro ücreti,cüzdan işletim
ücreti gibi kafalarına göre para almakta.

Bankaların ardı arkası kesilmek bilmeyen kesintilerinin ardına her gün bir yenileri ekleniyor. Yetkililer bu gidişe ne zaman "dur" diyeceği merak konusudur.

Bankaların dosya parası alması etik değil

Nurettin Özgenç, ticaretin her hangi bir alanında böyle bir uygulama yoktur. Bu sadece bankalara mahsus bir uygulamadır.
Hangi ticaret alanında satışa sunulan mal ve hizmetin satın alınmasında alınan eşyanın konulacağı poşetinden, çantasından,
ambalajından,çuvalından,kolisinden ve kutusundan para alındığı görülmüştür.

Zira böyle bir şeyin talep edilmesi dahi hoş karşılanmaz hatta  ayıp sayılırsa bankalarında dosya parası,hesap işletim ücreti vb.
adlar altında para alması aynıdır. Ancak aşırı para kazanmayı hırs edinen bazı bankalar hesaplardan türlü kalemler adı alında kesinti
yapmaktadırlar. Bu uygulama ticari etiğe aykırıdır". Bankacıların ticari anlayışını da eleştiren Özgenç düşüncelerini
şu şekilde ifade etti:

"Bu durum giyesi veya beyaz eşya almak isteyen kişinin satış sonrası kendisinden karton koli ve çanta para istemesine benzer. Böyle
bir ticaret anlayışı olabilir mi?

Günümüz ticaret sisteminde bankalarla çalışmamak mümkün değil

Esnaf, dükkanına mal ve hizmet alabilmesi için nakit akışı az olduğundan veya sermaye yetersizliğinden dolayı bankalardan nakit
kredi, çek karnesi ve kredi kartı alması lazım. Aynı şekilde işyerlerinde kredi kartlı taksit seçenekli satış yapabilmesi için  adeta olmazsa olmaz olan pos cihazı almak zorunda. Bu tür imkanların KOBİ’lerin hizmetine sunulması iyide bazı bankaların müşterilerini
yolunacak kaz olarak görmesi yanlış.

Kesintilerin farkında olan var olamayan var. Farkında olunsa dahi  yani banka ile çalıştığı için eli mahkum parayı ödeyecek.
Nurettin Özgenç, bazı insaflı bankalar bazı hizmetleri için para  almazken, bazı insafsız ve aşırı kar hırsı ile çalışan bankaların
fahiş ücretler alması insanlara el insaf dedirtmektedir. Bankacılık hizmetlerine ilişkin olarak hesap işletim ücreti, masraf, komisyon ve sair adlar altında bankaların talep edebilecekleri ödemeler makul olmalı ana kar olarak görülmemeli.

Her banka kafasına göre komisyon almamalı. Bankalar tarafından masraflar açıkça ilan edilmeli. Müşteriye tercih hakkı tanınmalı. Bir
dükkanda herhangi bir mal ve ürün 10 TL başka yerde 15 TL ise tüketici 10 TL olanı tercih edebilmeli. Kredi kartı aidatı almayan bankalar da var ama bazı bankalarda üyelik ücreti adı altında 75.00 TL almaktadır. Biz diyoruz ki ücretler fahiş olmasın, esnaf ve KOBİ’ler mağdur edilmesin.

Bankalar KOBİ’leri çok sevdiklerinden değil...

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, Bankalar zamanımızda KOBİ’lere yaklaşım gösteriyor ancak bunu yaparken KOBİ’leri çok sevdiklerinden
değil, topladıkları paraları ve aldıkları sendikasyon kredilerini bi şekilde satmaları lazım. Burada KOBİ’lerin tercih edilmesi riski az ve iyi müşteri olmalarındandır. Günümüzde devlet iç borçlanmayı bankalardan yapmaya kalksın da bakın siz o zaman bankalar KOBİ’lerin yüzüne bakıyor mu?Geçmişte bunun örneğini gördük. Biz KOBİDER olarak ısrarla devlet iç borçlanmayı bankalardan yapmasın diye açıklamalarda bulunduk. Beyanatlarımız dikkate alındı ve devlet iç borçlanmayı alternatif seçeneklerden yapınca bankalar mecburen KOBİ’lere yöneldi".

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )