Kobider: Ekonomide Gereğinden Fazla Soğutma, İç Piyasaları Zatürre Edebilir

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, ekonomiyi gereğinden fazla soğutmanın iç piyasaları zatürre edebileceği uyarısında bulundu.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, ekonomiyi gereğinden fazla soğutmanın iç piyasaları zatürre edebileceği uyarısında bulundu.

KOBİDER Başkanı Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin cari açığa önlem almak için 'ekonomiyi soğutma' çabalarının sonuç verdiğini ve göstergelerin olumluya döndüğünü belirterek, "Ancak ekonomide bu kadar soğutma yeterli daha fazlası hasta edebilir. Zira ekonomi biraz daha soğutulursa bu kez çözülme noktasında sıkıntı yaşanabilir. Zaten uygulanan sıkı para politikası yüzünden iç piyasada anormal daralmalar oluştu. Yaşanan tıkanıklığın giderilmesi gerekir. Aksi halde ekonomiyi gereğinden fazla soğutmak iç piyasaları zatürre edebilir." dedi.

Türkiye ekonomisinin geçmiş yıllara göre iyi bir büyüme performansı sergilediğinin açıkça görüldüğünü kaydeden Özgenç, ancak gerçekleşen büyüme rakamlarının bir noktada 'sinire dokunmaya' başladığını ifade etti. Türkiye ekonomisinin 'hassas tarafı' olarak bilinen cari açığın düşürülmesi için uygulanan sıkı para politikalarının piyasaları daralttığını anlatan Başkan Özgenç, açıklamasına şöyle devam etti: "Para politikasında sıkı bir duruş izlenmesi piyasaları olumsuz etkilerken iç tüketimde işler iyice dibe vurdu. Ekonomi gereğinden fazla soğudu, biraz daha soğursa çözülmesi bayağı zaman alabilir. Piyasaları rahatlatmak adına tüketimi biraz da olsa artırmak lazım. Merkez Bankası'nın cari açığı azaltmak için uyguladığı sıkı para politikası tedbirleri iç piyasalarda durgunluğa sebep oldu. Tıkanıklığı gidermek için piyasaya bir an önce para sunulmalı. Ayrıca ekonomideki tasarruf tek taraflı olmamalı, kamu da lüks harcamalardan kaçınmalı."

Nurettin Özgenç, hükümetin yılsonu için koyduğu yüzde 4'lük hedefe ulaşılıp ulaşılamayacağı bilinmeyeceğini, ancak esnaf ve KOBİ'lerin halinin içler acısı olduğunu savundu. Piyasada nakit sıkıntısının had safhaya ulaştığı ve vatandaşın bankalara olan borcunun katlanarak büyüdüğünü belirten Özgenç, ekonomi yönetiminin piyasayı rahatlatacak tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.

"Cansuyu" olarak tabir edilen kredilerin kesintisiz olarak KOBİ'lere sunulması gerektiğini ileri süren Özgenç, "Bu konuda verilen sözler üzerine KOBİ'lerde beklentiler var, bunların yerine getirilmesi lazım. Bankalar sözde değil uygulamada KOBİ bankacılığı yapmalı ve reel sektörü gerektiği şekilde desteklemeli. Zira bankalar tahvil karşılığı devlete borç vermeyi yeğliyorlar. Arta kalan parayı da ihtiyaç kredi olarak pazarlıyorlar. Ticari kredi de esnek olmayan bankalar farklı isimler altında vatandaşa kredi vermeye çalışıyorlar. Oysa verimli olan bir ağaç susuz bırakılmayacağına göre KOBİ'lerde hayat suyundan mahrum bırakılmamalı. Kredilerin gerçek manada küçük ve orta büyüklükteki işletmelere sunulması piyasalara iç talebin canlanması şeklinde yansıyacaktır. Türkiye önce üretimi sonra tüketimi desteklemeli. Şayet ülkemizde KOBİ bankacılığı yapılıyor ise bunu bizlerde görmeliyiz." ifadelerini kullandı.