Nakitsiz topluma doğru koşuyoruz

Ödeme sistemleri teknolojisi geliştikçe, nakit paranın kullanımı da azalıyor. Banka kartlarındn kredi kartlarına kadar sayısı artan ödeme araçları sayesinde yılın 6 aylık döneminde 8 milyarlık alışverişi nakit para kullanmadan gerçekleştirdik. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre söz konusu rakam 2006'da toplam 1,5 milyar TL'yken geçen yıl da 8 kat birden artarak 12 milyar liraya ulaştı. 2006 yılında kartlı ödemelerin yüzde 4'ü banka kartlarıyla gerçekleştirilirken, 2012 yılının ilk yarısında bu oran yüzde 14'e çıktı.

İŞLEM ADEDİ 191 MİLYON

Toplam 191 milyon 704 bin işlem adedi ile 8 milyar 11 milyon lirayı bulan banka kartı ile yapılan alışverişler, bu alandaki artış trendinin süreceğinin en önemli göstergesi oldu. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de nakitsiz topluma doğru gittiğini ve banka kartlarının alışverişlerde kullanımının arttığına dikkati çeken Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, 'Banka kartları ile alışverişin tutarı hızla artıyor. Bu da nakit yerine banka kartlarını tercih ettiğimizin en önemli göstergesi. 2006 yılında banka kartları ile 1,5 milyar lira olan alışveriş tutarı, 2012 yılın ilk yarısında 8 milyar lirayı aştı. Bu artış, nakitsiz toplum hedefinin gerçekleşmesinde önemli bir yapı taşı oluşturuyor' değerlendirmesinde bulundu.

KART SAYISI 140 MİLYONA ULAŞTI

2012 yılının ilk altı ayında, geçtiğimiz yıl yaklaşık 49 milyon olan kredi kartı sayısı yüzde 8 artış ile 53 milyona yükseldi. Bu yılın ilk yarısında, yüzde 15 artarak 87 milyon adede ulaşan banka kartı sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemini 75,6 milyon adet ile tamamladı. Kredi kartı ile alışveriş yapılan alanlardan biri de kuyumcular olarak dikkati çekti. Kuyumculardan yılın ilk yarısında yapılan alışverişin tutarı 5 milyar 141 milyon lira oldu. Son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama yüzde 26 büyüyen kuyum harcamaları, 2012 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 büyüme gösterdi.

Gelir vergisi mükellefi 1 yılda 50 bin arttı

Türkiye'de faal vergi mükellefi sayısı Temmuz 2012 itibariyle 9 milyon 241 bin 150'ye yükseldi. Gelir İdaresi Başkanlığı Temmuz 2012 istatistiklerinden yapılan değerlendirmelere göre, geçen yıl Temmuz ayında 1 milyon 700 bin 566 olan gelir vergisi mükelleflerinin sayısı bu yılın aynı ayında 1 milyon 751 bin 772'ye, gelir stopajı mükellef sayısı ise 2 milyon 376 bin 41'den 2 milyon 426 bin 221'e yükseldi. Kurumlar vergisi mükellef sayısı da 660 bin 888'den 664 bin 443'e, katma değer vergisi faal mükellef sayısı ise 2 milyon 285 bin 81'den 2 milyon 336 bin 82'ye yükseldi. Basit usulde vergilendirilen faal mükellef sayısı ise 719 bin 874'den, 710 bin 661'e geriledi.

Kart başına ortalama alışveriş bin 173 TL

Yılın ilk 6 ayında kart başına ortalama alışveriş tutarı bin 173 lira iken, alışveriş başına düşen ortalama işlem tutarı 119 lira ve kart başına alışveriş işlem adedi de 10 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde yabancı kartlarla gerçekleşen döviz girdisi ise 3,6 milyar dolar oldu. BKM verilerine göre; 2012 yılının ilk yarısında, toplam 1 milyar 199 milyon işlem adedi ile kredi kartlarının alışverişlerdeki toplam kullanımı ise 157 milyar 303 milyon lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde kredi kartlarıyla 1 milyar 64 milyon işlem adediyle alışverişte toplam 123 milyar 277 milyon TL kullanım olmuştu.

Cari açık beklentisi 63 milyar $'a geriledi

Merkez Bankası'nın ağustos ayı birinci dönem beklenti anketinde, yıl sonu yıllık TÜFE beklentisi yüzde 6,98'den yüzde 6,73'e geriledi. Büyüme beklentisini ise 2012 yıl sonu için yüzde 3,6'den yüzde 3,7'ye yükselten Banka, Dolar/TL kuru beklentisini 1,80'e çekerken cari açık beklentisini de 63,1 milyar dolar seviyesine indirdi. Merkez Bankasına göre gelecek 1 yılda politika faizinde ise bir değişiklik olması beklenmiyor.