KOBİDER: Türkiye'nin Nükleer Santrali Olmalı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mersin Akkuyu'da yapılacak olan“nükleer enerji santral inşaatının temel atma tarihini açıklamasından sonra nükleer santral yapımı ülke gündeminin ilk sırasına yerleşti. Nükleer tesislerin kurulmasını istemeyen güç odakları ve yerli işbirlikçileri engellemek için çalışmalar yapıyorlar. Oysa Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı verilerine göre dünyada 30 ülkede toplam 439 nükleer santral var. Bunların 272'si (yüzde 62) sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-7 ülkelerinde bulunuyor. Şimdi Türkiye yapmak isteyince mi tehlikeli oluyor. Bizim ülkemizde de bu yüksek teknolojinin olmaması için hiç bir neden yok.

Bilim adamları tarafından insan hayatına en uygun enerjinin nükleer enerji olduğu ifade ediliyor. Faydalarının yanında  her işte olduğu gibi riskleri de olabiliyor. Buda gayet tabidir. Bulunduğumuz alanda kofra patladı diye elektrik kullanımından uzak mı duruyoruz tabii ki hayır. Demek oluyor ki faydasının yanında bazen zararı da olabiliyor.Türkiye ihtiyacı olan elektriğin yarısından fazlasını İran ve Rusya'dan aldığı doğalgazla üretiyor. Diğer kısmını da akarsulardan, kömür ve linyitten üretiyor. İthal edilen doğalgazın çoğunu elektrik üretmek için kullanılıyor. Sınır komşularımız Bulgaristan ve Ermenistan dahi nükleer elektrik üretirken bizde ise hala çevre kirliliği, yenilenebilir enerji gibi buna benzer nedenler öne sürülerek engelleme yapılıyor.

Nükleer santralin kurulması ekmek su kadar gereklidir

Özgenç, Türkiye enerjide kaynaklarının yeterli olmamasından dolayı dışa bağımlı bir ülkedir. Bunun için 60 yıla yakın zamandan beri çalışmalar yapıyor. Emelini gerçekleştirebilmek için ilk nükleer santral inşaatı olan Mersin Akkuyu  santrali temeli atılma aşamasında.

Türkiye'nin kalkınmasını istemeyenler nükleer santral yapılmasını istemiyorlar. Bu konuda lobicilik faaliyeti ile engelleme çalışmaları yapılıyor. Dışarıda lobi içerde uzantıları kullanılıyor. Türkiye ne zaman büyük bir çıkış yapsa bir merkezden yapılmışçasına "köprüye karşıyız","HES'lere karşıyız","Nükleer santrale karşıyız" diye mantar gibi çevreciler bitiyor. Türkiye'de yıllardan beri  nükleer enerji santrali kurulması gündeme geldiğinde nükleer karşıtları olduklarını söyleyenler ortalığı ayağa kaldırıyorlar. Bir zamanlar köprüye karşıydılar şimdi HES'lere karşılar,termik santrallere karşılar şimdide nükleer santrallere karşı çıkıyorlar. İyi ki çimenleri ıslatıyor diye yağmura,yeşili örtüyor diye kar yağmasına  karşı çıkmıyorlar.

KOBİDER Başkanı Özgenç,Japonya'da yaşanan felaketten dolayı Türkiye nükleer santral projesinden vazgeçmemeli. Mersin Akkuyu nükleer santrali bize göre çok doğru bir projedir. Çünkü Türkiye enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke şeklinde varlığını sürdürmesi her yıl dış ülkelere milyarlarca dolar para ödeniyor olması herkesi rahatsız etmeli. Çernobil ve  Fukushima'daki patlamanın olması bizim ülkemizde nükleerin yapılmayacağı anlamına gelmez.

Vatandaş kandille aydınlanıp tezekle mi ısınacak

Bu işler İstiklal Caddesinde. ''Akkuyu Fukuşima olmasın, nükleer santrallere hayır'' sloganı atmayla olmuyor. Enerji sanayide ve tüketimde ihtiyaçtır yakacağı olmayan vatandaş elektrik yerine tezekle mi ısınacak? Oysa bu eylemciler enerji sıkıntısından dolayı akşamları iki saat elektrik kesintisi olsa koro halinde Türkiye böyle mi AB'ye girecek diye şikayet ederler.

Özgenç, nükleer enerji karşıtları demokratik tepki olarak görüşlerini belirtebilirler. Lakin bu konuda samimi olmalıdırlar.Kendilerini çevreyi korumak  için faaliyet gösteren bağımsız küresel bir örgüt olarak tanımlayan yeşil barış diye anılan  kuruluş ilk önce kendi merkezlerinin bulunduğu Hollanda'daki nükleer santralın kapatılması için mücadele etmeli. Buradaki uzantıları da Don Kişot'un değirmene savaş açması gibi  daha bacası dahi olmayan nükleer santralin kurulacağı yere savaş açıyorlar.

Nükleer enerji 21. yüzyılın enerjisidir. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıp, ekonomik yönden güçlü bir Türkiye için KOBİDER olarak biz nükleer enerjiye evet diyoruz. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin de  mutlaka nükleer güç santrali olmalıdır.