KOBİDER: Bankaların Kuyumcu Gibi Altın Satması Haksız Rekabettir

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç;sarraf ve kuyumculuğun dünya'nın en asil ve saygın mesleklerinin başında geldiğini, ancak son yıllarda diğer meslekler gibi kuyum mesleği de bankaların haksız rekabete soyunmasıyla erozyona uğramaktadır.Bunda en büyük etken bazı bankaların bu sektörün içine girmesidir. Bankalar son zamanlarda vatandaşa perakende altın satışı yapmaya başladı (gram altın vb) bu durum ticaret kanuna ve rekabet şartlarına uygun mu değilmi araştırılması lazım.Zaten zor günler geçiren sarraf-kuyumcu esnafının asıl işlevine el atan bankaların kuyumcu dükkanı gibi faaliyet yapması bize göre uygun değildir.

Bankaların perakende altın satması mevzuattaki boşluktan mıdır nedir bilinmez ama  bu konu 'rekabet' ve 'düzen' açısından büyük sıkıntılara yol açıyor. Kuyumcular da haliyle  müşterisini kendine çeken bankalardan haklı olarak şikâyetçidir.Altının aşırı derecede artması ve yaşanan krizden dolayı iş yapamamaktan sıkıntı günler yaşayan kuyumculuk mesleği birde bankaların haksız rekabeti ile karşı karşıyadır.

Özgenç;bazı bankalar şubelerinden ve  ATM cihazlarından altın satmaya başladılar.Bu durum en hafif ifadeyle kuyumculuk mesleğine saygısızlıktır. Haksız rekabettir. Etik değildir. Herkes kendi mesleğini yapmalıdır.Nasıl ki, kuyumcunun para satması etik değilse bankanın da kuyumcu gibi altın satması aynı şekilde etik değildir.Yetkililer bir an önce bu duruma dur demeli.

Vatandaşın bu tür altın satılan yerlere ATM'lere itibar etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü halkımız yıllardan beri bu mesleği yapan dükkanlardan yatırım ve "altın günleri " için gerekli olan ihtiyaçlarını gidermişlerdir. Dolayısıyla bankalara gidip te sıra fişi alacak,yazılıp çizilecek veyahut ATM'den altın almaya çalışacak vb. uzun uzadıya olan işlemler yerine yine bu işin ehli olan kuyumcuları tercih edeceği kanaatindeyim.

Her sektör kendi mesleğini yapmalı..!bu iş bankaların işi değil.

Nurettin Özgenç;hala daha kendi işlerini yapma noktasında geri olan bazı bankacılar farklı sektörün ilgi alanına girmesi anlaşılır  gibi değil. Yıllardan beri KOBİDER olarak bizim üzerinde ısrarla durduğumuz konu olan altın değerli bir hammaddedir. Fakat işlenmek suretiyle mücevherat ve takıya dönüşerek değişim aracı olmaktan çıkar. önerimize çözüm bulunabilinseydi ne bankacı topladığı altın mevduatı devir daim yapmak için perakende altın alıp satmaya başlardı, nede kuyumcular bankacılardan şikayetçi olurdu.

Bu durum aynen Kamuoyunda 'Hipermarket Yasası' olarak bilinen Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazaların küçük esnafı bitirmesine benziyor.Aslında bu konuda Yasa Tasarısına eklenmelidir. Şayet bir önlem alınmazsa AVM'lerin bakkalları  eritip yok etmesi gibi bankalarda kuyumcuları zamanla eritip piyasadan yok edecektir.

Özgenç birde yaptıklarını vatandaşa haklı göstermek için verilere dayandırarak,İstanbul Altın Borsası istatistiklerine göre son 15 yılda 2,500 ton altın ithal edildiğini ve bunun 100 milyar doların üzerinde bir rakam olması ifade ediliyor.Böyle olması bankaların altın satmasına sebep midir? Neymiş efendim  "altının ulusal tasarrufta önemli bir yere sahip olduğunu" "ciddi bir tasarruf var, ama kayıt yok. Bu da Türkiye Cumhuriyeti'ni fakir gösteriyor."  gibi absürt iddia da bulunuyorlar. Ayrıca "Türkiye için bunun değişebileceğini düşündük ve altın bankacılığı alanında faaliyetlere başladık" "Kuyumcular da alıp bize getirirse alırız. Her kim bu altını ibraz ederse biz alırız" demek,bankacı olmayan para satmasına benzer.