BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

İSTANBUL 10.03.2011

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç; son yıllarda  gündemi oldukça meşgul eden “kadın- erkek eşitliği” üzerine yaptığımız açıklama  bazı basın yayın organlarında amacından saptırılıp farklı yerlere çekildiği görülmektedir. Oysa yaptığımız benzetmeler kesinlikle aşağılama düşüncesi ile kaleme alınmamıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle internet sitemizde tebrik mesajı yayınladık. Ayrıca kadın-erkek eşitliği üzerine birbirleriyle çelişen birçok görüşün olduğu üzere bizde bu hususta kadın-erkek eşitliği üzerine değerlendirmede bulunduk.

Eşitlik, erkek ve kadın arasında akıl ve anlayış gibi hususlarda ve farklı kabiliyette,bilgi, beceri konularındaki değişik seviye ve yetenekte olan insanları aynı kalıba koymak ve eşit saymak mümkün müdür? Dolayısıyla Allah hepimizi farklı yaratmış. Hiçbirimizin kadın erkek olarak birbirimize eşit olduğumuzu iddia etmemiz mümkün değil. Ancak  eşitlik olması gereken ise  hak ve özgürlüklerin fırsatların kullanılmasıdır.

Eşitlik konusunda kadın erkeğe eşit değildir denilince niçin bundan erkeğin değil de kadının küçük görüldüğü anlamı çıkarılıyor. Oysa iki cinsin birbirine eşit olmadığını söylemek, birinin diğerinden üstün olduğu anlamına gelmez diye ifade ettik. Ve teşbihte hata olmaz sözüne binaen bir kaç örnekleme yaptık. Nasıl ki;AB parlamentosunda ve ülkemizde  bazı kadınların yüzlerine bıyık takarak erkek profilini taklit etmeleri aşağılama olarak görülmüyorsa, tarafımızdan yapılan benzetmeler de eşit görülmeli.

Açıklamamızın içerisinde ise daha önce basında yer almış benzer beyanatlardan esinlenerek "fiş prize eşit değildir ama hangisi daha üstündür diye bir hüküm verilebilirmi? şeklinde  farklılıklarını belirtmek için gösterilen basit bir örneği  medya kuruluşları cinsellik anlamında algılayıp açıklamayı amacından saptırıp halkı yanıltmaya yönelik yayın yaptıkları açıktır. Bu durum Turgut Özal'ın 1989 seçimlerinden önce muhalefet liderlerinin eleştirileri üzerine küçük torununu kast ederek" onlar küçük Turgut'la uğraşsın" sözünü bazı basın kuruluşları farklı anlamlara çektikleri gibi bizim açıklamamızda aynı duruma getirilmiştir.

Yine basında yer alan beyanata göre  "Zarafette, duygusallıkta, nezakette, şefkat ve merhamette erkek kadına yetişemez. Aklî muhakemede, soğukkanlılıkta, fikri tahlil, yani çözümlemede de kadın erkeğe yetişemez" sözü tarafımızdan tekrardan ibarettir. Maskara ve kartala özenen papağan durumuna düşmüşlerdir sözünde ise asla bir genelleme yapılmadığı gibi kişi ve kuruluş adı zikredilmemiştir.

Açıklamamızda kati surette kadının erkekten veya erkeğin kadından üstün olduğuna dair herhangi bir ifade söz konusu değildir. Kesinlikle yansıtıldığı gibi kadınlara yönelik aşağılama, horgörme, küçümse vb. ifadeler kast edilmemiştir. Hakkımızda yazılanların aksine biz demecimizde kadını şefkat ve merhamet timsali olarak belirttik.Lakin görev ve misyon açısından da birbirinden farklı olduğunu dolayısıyla kadınla erkek arasında mutlak bir eşitlikten söz etmenin doğru olmadığını düşündük.

Hak etmediğimiz eleştirilerle şahsımın ve derneğimizin baskı ve zan altında bırakılmasına müsade edilmeyecektir. Sonuç itibariyle açıklamamızın amacından farklı gösterilerek yanlış anlaşılmalara sebebiyet verilmesinden ötürü  üzgün olduğumuzu belirtiriz.

BASINA VE KAMUOYONU SAYGIYLA  DUYURULUR.