Kuyumculuk Cazip Meslek Olmaktan Çıkıyor

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Nurettin Özgenç,kuyum sektöründe son yıllarda işlerin düşmesi altın fiyatlarının anormal derecede artmasıdır. Bu sebeple vatandaş altın almamaktadır.Bununla birlikte bazı semtlerde yeterli sermayesi olmayanların yanında acımasız rekabetten ötürü iş yapamayan esnaf dükkanının masrafını karşılayamayınca kapatmak durumunda kalmaktadır.

2010'un en gözde yatırım araçlarından biri de hiç kuşkusuz altın oldu. Yılbaşından bu yana hızla tırmanan ve tarihinin en yüksek seviyesine çıkan altın fiyatları son günlerde hafif değer kaybetse de fiyatlar hâlâ el yakıyor. Uluslararası piyasalarda onsu bin 46 dolar seviyesinde işlem göre 24 ayar altının Türkiye'de gram fiyatı ise 74 lira düzeyinde bulunuyor.Fiyatlardaki hızlı tırmanış nedeniyle altın talebi durma noktasına geldi.Kuyumcu esnafı  esnafı iş yapamamaktan dert yanıyor.

Fiyatların mevcut seviyesinden kimsenin alım ya da satım yapmak istemediğini, çeyrek altının 125 lirayı aştığını belirten esnaf, kadınlar arasında popüler olan altın günlerinin bile artık yapılmadığını belirtiyor.. Düğün ve sünnetlerde altın yerine para takılmaya başlandığından dert yanan Kuyumcu  esnafı, fiyatlardaki artışın fonların spekülatif hareketinden kaynaklandığını savunuyor.

Sarraf ve kuyumcularda işler durma noktasına gelmiştir.Altındaki yükselişin uluslararası fonların spekülatif hareketinden kaynaklandığını biliyoruz.

Türkiye özelinde bakıldığında talepteki durgunluğun çok daha çarpıcı olduğu görülüyor. Bazı kaynaklara göre dünyada altın talebi en fazla düşen ülkenin yüzde 63 Türkiye olduğu ifade ediliyor.