Enflasyon düşerken işlerde düşüyor

ÖZGENÇ: Enflasyon düşerken işlerde düşüyor

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç;Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yıllık enflasyon oranı yüzde 4,90 olarak açıklandı. Böylece enflasyon yıllık bazda 1970 yılından bu yana en düşük düzeye indiği belirtiliyor. Yıllarca yüksek enflasyonla yaşayan ülkemizde  enflasyonun yeni yıla yıllık bazda düşüşle başlaması ve 41 yılın en düşük seviyesine inmesi ülkemiz için fevkalade güzel bir gelişmedir. Ancak; enflasyon düşerken işlerde de düşüş yaşanıyor bu durum piyasaları zora sokuyor.

Ekonomide peşi sıra olumlu rakamlar açıklanıyor. Enflasyon düşüyor, faizler düşüyor. Fakat bunun bir de halka yansımasını sorgulamak lazım; sokağa, çarşıya ve  pazardaki etkilerini irdelemek lazım. Reel göstergelerin böyle olduğunu düşünüyoruz. Evet  bize göre de ekonomide iyi şeylerin olduğu inkar edilemeyecek bir gerçek lakin işyerlerinde hala daha arzu edilenin yarısı kadar dahi alışveriş olmadığı gözleniyor. Alışveriş denince akla tatil günleri dolu olan AVM'ler gelmemeli. Çarşı- pazara, sokak ve mahallelerde bulunan esnaflara kadar  bakılmalı.

Özgenç;enflasyon düşük ama ele avuca, cebe giren bir şey yok. Fakat yüksek umutlarımız var, istikrar var .Güçlü ve kararlı bir hükümet var . Halkın yararına olan kanunları çıkartabilir. Ekonomi Koordinasyon kurulu çalışıyor. Enflasyon düşüyor bu bir gerçek ama  enflasyonun düşmesi işsiz,cebinde parası olmayan  vatandaşa bir şey ifade etmiyor.Cebinde parası olmayan insanlar için enflasyon yüzde 5'in altına düşmüş, isterse sıfır enflasyon olsun olmuş  bir kıymeti harbiyesi yok. Şayet insanlar ihtiyaçları gereği almak istedikleri malları alamıyorlarsa onlar için enflasyon tavan yapmış demektir.

Enflasyon rakamları düşüyor ama enflasyon rakamlarını oturup konuşmak lazım. Enflasyon hesaplanırken içinde neler var ona bakmak lazım. Yüklü konut  yapımından dolayı kiralar düştü. Yaşamın gereği olan temel gıda maddelerinde fiyatlar düşmedi?  Örnek olarak et , süt , peynir , zeytin fiyatları düştü mü? Düşmedi! öncelikle bunlara bakmak lazım. Enflasyon hesap edilirken karidesin, havyarın fiyatının düşmesi baz alınmamalı.

KOBİDER Başkanı Özgenç; aslında enflasyon düşüyor geliriniz de ona göre artıyorsa esas güzel olan budur.Enflasyonun düşmesi moral açısından çok iyi . En azından her gün artarak moralleri bozmuyor. Günümüzde enflasyonun çok düşük düzeyde olması güzel bir şey ama halkın alım gücünün olmaması da insanları sıkıntıya sokuyor. Alım gücünün artması lazım.