KOBİDER/ÖZGENÇ: Esnaf Kredisi İle Mercedes Alınmaz

İSTANBUL 13.01.2011

KOBİDER/ÖZGENÇ: Esnaf Kredisi İle Mercedes Alınamaz

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç;Hükümetin KOBİ'lere KOSGEB kanalıyla sunduğu kredilerde suistimal yapılarak Kredi kullanan kişilerin Mercedes,konut ve oğlunu evlendirdiğine dair çıkan haberler sanki tüm KOBİ'lerin aynı işi yaptığı gibi  lanse edildi. Böyle bir şey yok. Haberde geçtiği gibi büyük şirketler kredileri amacı dışında kullanmışlar,küçük işletmelere verilen kredilerde ne Mercedes alınabilir,nede konut.

Basına yansıyan haberlere göre 70.000 bin KOBİ'nin  %5 civarında olan İşletme sahipleri aldıkları kredileri amacına uygun olarak kullanmayıp farklı yerlerde harcamışlardır. Paranın olduğu her yerde suistimal yapılır.Dolayısıyla bunu önlemenin yolları kolay Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Biz bu konuda açıklamalarımızda da görülebileceği gibi müteaddit defalar öneride bulunmuştuk ve demiştik ki; KOBİ'nin eline nakit para verilmesin nereye harcayacaksa oraya ödensin. Yani dükkanına mal,işletmesine yeni makine,teçhizat alacaksa bunu proforma fatura ile belgelesin malını veya makinesini alsın banka da ödemeyi satıcı firmaya yapsın.Bu şekilde KOBİ'nin eline para değil rafına mal,vitrinine ürün,işletmesine yeni makine teçhizat olarak girer.

Özgenç;KOBİ'lere verilen 4 milyar liralık kredi 70 bin KOBİ'nin yüzde 5'ini kapsıyor. Bu demektir ki 3500 KOBİ aldığı krediyi amacı dışında kullanmış bunlar hakkında bakanlık inceleme yaparak gerekli müeyyideleri uygular. Ama diğer büyük çoğunluk ise esnaf kredisi olarak dükkanına mal veya işletmesinin kamuya,piyasaya olan borçlarını ödemiştir. Zaten zor günler geçiren KOBİ aldığı krediyi har vurup harman savurduğu yok. Ayrıca küçük esnaf aldığı kredi ile değil Mercedes almak Polo bile alamaz. Esnaf ancak işletmesini nasıl çekip çevirebilirimin peşinde.

Kredi Sistemi Yanlıştı

Gazete haberinde olduğu gibi 2010 yılı faiz destekli KOBİ kredilerinin zirve yaptığı yıl oldu . 70 binin üzerinde KOBİ, 4 milyar TL'nin üzerinde kredi kullandı. KOBİ'lere yönelik kredi sistemi şöyle işledi: Devlet KOBİ kredilerinin dağıtımı için 19 bankayla anlaştı. Firma anlaşma çerçevesinde bankaya gidip KOBİ olduğunu belgeliyor. Ardından faizinin yüzde 75'ini devletin karşıladığı krediyi anında alabiliyor.
Kredinin geri ödeme sürecini de yine anlaşmalı bankalar takip ediyor.

Buraya kadar olanlara sözümüz yok.Lakin  işletme sahibinden bu parayı nereye harcadığının belgelenmesi istenmiyor. Bu yanlıştı özellikle biz bu konuya vurgu yaptık. Paranın yüzü sıcaktır ele geçince akıllara farklı işlere harcamak düşer buda yanlış olur.

Özgenç;nitekim aynen dediğimiz gibi oldu. Bankadan hak ettiği krediyi anında alan bazı firma sahiplerinin bir bölümü parayı işletmesinin gelişimine yönelik yatırımlara harcarken, bir kısmı da kendi çıkarlarına kullandı.Oysa alınan kredilerin  amacı doğrultusunda harcanması için katılım bankalarının uyguladığı murabaha sistemi gibi para direkt olarak talep edene ödenmeyip mal aldığı satıcı firmaya ödenmeliydi.Ancak  bu sayede  suistimallerin önüne geçilebilir.