KOBİDER: Bankalar Altın Satmaya Başladılar, Peki Sarraflar Ne Satacak?

KOBİDER: Bankalar Altın Satmaya Başladılar,Kuyumcular Ne Satacak?

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç; son zamanlarda bazı meslek mensupları ve kurumlarca kendi mesleğinin gereği olan ürünleri alıp satmanın yanında farklı meslek dallarının ürünlerini satmak adeta bir moda haline geldi. Bu modaya günümüzde bazı katılım bankaların da uyduğu görülmektedir. Zaten altın fiyatlarının anormal artışı nedeniyle satış yapamayarak zor günler geçiren sarraf ve kuyumcular kendilerine rakip olan farklı sektörlere ateş püskürüyorlar.Çünkü; Bazı benzin istasyonları belli bir miktar yakıt alan müşterilerine çeyrek altın veriyorlardı,şimdi de bir banka ATM'den altın çekme dönemi başlatıyor. Herkes kendi işini yapmalı ayrıca  böyle bir uygulama etik değildir.Nasıl ki kuyumcular para satamıyorsa,bankacılarda perakende altın satmamalı. Kuyumcuların ürün yelpazesi çok geniş değildir. Ancak altın ürün ve saat satabilir. Çok satılıyor diye vitrinin bir kenarına züccaciye,gömlek,kravat ve ayakkabı koymaz.

Bu durum bize Milli Şairimiz Mehmet Akif'in bir sözünü de hatırlattı Akif diyordu ki: "İstanbul'a baktım imamlar siyaset yapıyor, Berlin'e gittim büyükelçimiz tefsir yazıyor", yani hiç kimse kendi asıl yapması gereken işi yapmıyor. Herkes kendi başına buyruk bir şeyler yapmaya kalkışıyor, ki iş aleminde başarısızlığımızın bir sebebi de budur.

Meslek etiğinin hiçe sayıldığı, günümüzde bankacıların kuyumcu olmak istemesi bunun bariz örneğidir. Kuyumculuk ticari hayatın merkezinde iken bu merkez konumunu malasef bazı nedenlerden ötürü kaybetmek üzeredir.Kuyumculuk mesleğini yerinden oynatıldığı  zaman böyle alakasız iş kollarına atılmaların  önüne geçmeniz mümkün olmayacaktır.Yani değerleri ilkeleri meslek etiğini bir kenarda bıraktığınız bir yapıda da neyin nerede durmasını işaretleyecek bir imkânınız kalmaz.

Tavuğun işi yumurta yapmaktır, horozda da yumurta yapmaya kalkarsa dengeler alt üst olur.

Bankacılık sisteminden beklentimiz halktan mevduat toplayıp reel sektöre kredi vermesidir. Altın alıp satma işi de sarrafın, kuyumcunun işidir.Bankacıların işi altın satmak değil,altın sarrafların işleridir. Şimdi ise bazı katılım bankaları kendi  işlerini bırakıp kuyumcular gibi çalışmaktadır. Herkesin kendi işini yapması gerekir. Kuyumculuk yapacak olan bankacılığı bankacılık yapacak  olan kuyumculuğu bırakmalıdır.Ve ideal olan da herkesin kendi mesleğini yapması ve yaptığı işi hakkıyla yapmasıdır.

Hatta bazı bankalar altın bankacılığında "önde gelen" bankalardan biri olduğunu belirterek, "Altında öncü bir rolümüz var. Ürünlerimizi çeşitlendiriyoruz. Yeni ürünler geliştirmeye yönelik çalışmalarımız da sürüyor" sözleri ile bankalar kuyum sektörüne girdiğinin resmidir.

Günümüz Türkiye'sinde meslekler yerinden oynatıldığı için; eczaneler oyuncak,marketler parfüm,bankacılar altın,giyim mağazaları saat,kuruyemişçiler,bakkallar kontör, beyaz eşyacılar cep telefonu,gazeteciler tabak,tencere vb. meslek dalları kendi işleriyle alakasız mallar satmalarından  dolayı meslekler yerinden oynatıldığı için, her işimizi yüzümüze gözümüze bulaştırıyoruz.

Özgenç;Yeni bir kavram türedi "Altın Bankacılığı"neymış efendim halktan altın mevduat toplamışlar ve bu mevduatı piyasaya faiz olur diye satamıyorlar,satamadıkları için de böyle bir yöntem geliştirmişler. Böyle oldu diye başkalarının mesleğine el atmanız mı gerekiyor? Madem halktan altın mevduat topladınız bu altınları kuyum sektöründe değerlendiriniz.Yıllardan beri KOBİDER olarak biz katılım bankaları yetkililerine anlata anlata dilimizde tüy bitti altın değişim aracı değil,değerli bir takı'dır ama işlerine gelmediği için  işi yokuşa sürdüler. Katılım Bankalarına bizim  önerimiz topladığınız altınları faizsiz bankacılığın gereği olan murabaha sistemi ile dünyada 2. olan Türk kuyum sektöründe değerlendiriniz sarraflık yapmayınız. Bırakın o işi sektör mensupları yapsın.