KOBİDER: İşsizliğin Ana Sebebi Mesleksizlik Ve İş Beğenmemezliktir.

İSTANBUL 07.01.2011

KOBİDER: İŞSİZLİĞİN ANA SEBEBİ MESLEKSİZLİK VE İŞ BEĞENMEMEZLİKTİR.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin ÖZGENÇ; Bize göre işsizliğin başlıca nedeni mesleksizliktir.Elinde bir sanatı,mesleği olmayan eğitimli veya eğitimsiz insanlarımızın iş bulması bazen çok güç olmaktadır.Bunun yanı sıra bulduğu işi beğenmeyen insanlarımız da var. Bu durumda eğitim almış gençlerimiz kendi alanlarında iş bulamadıkları için yapabilecekleri işlerden kendine uygun gördükleri halkla ilişkiler,yönetici asistanlığı ve büro-ofis tarzı işleri tercih etmektedirler. Aslında bazı alanlarda iş yok değil, iş var ama insanlarımız iş beğenmiyorlar. Özellikle üniversite mezunu olan gençler büyük hayallerle mezun oluyorlar,iş hayatına atılmak istiyorlar ama çoğu zaman yapabilecekleri işe hayır diyorlar. Bu da gösteriyor ki iş beğenmeyen önemli bir topluluğa sahibiz.

TÜİK 2010 yılı verilerine göre Türkiye genelinde işsiz sayısının 2 milyon 934 bin kişi olduğu,işsizlik oranının ise % 11,4 seviyesinde olduğu açıklanmıştır. Yani ortada önemli bir işsizlik sorunu vardır.Bunun belli başlı nedenleri olsa da en önemlisi insanlarımızın geçerli mesleği olmamasıdır. Ülkemizde iş arayanların yüzde 60′tan fazlası herhangi bir mesleğe sahip olmayan “ne iş olsa yaparım" diyenlerden oluşmaktadır.

Mesleği olana her zaman iş var.

Özgenç ;Eğitimde kanayan yara olan meslek liseleri eğitim siyasi düşüncelerden dolayı köreltilmiştir.Maalesef insanlarımız ideolojik saplantıdan dolayı hak etmediği duruma düşürülmüştür.Sanayileşmiş ülkelerde mesleki eğitim %70'ler civarında iken bizde ise bu oran tam tersidir.Günümüzde sanayi sitelerinde vasıflı eleman noksanlığı yaşanmaktadır.  Oysa elinde bir mesleği olan fayansçı,marangoz,demirci,tornacı,elektrikçi,motorcu,kaportacı,ayakkabıcı,derici ve döşemecinin işsizlik diye bir sorunu yoktur.Sorun mesleksizlik sorunudur.

Dizilerdeki iş ortamlarını hayal ederek reel hayatta aynısını beklemek ...

Özgenç ;İşsiz insanlarımızın düşüncelerinde çok az efor sarf ederek ve kendilerini yıpratmadan en yüksek kazancı elde etmek var.Bu da maalesef reel hayatta mümkün değil.Fakat piyasada her zaman hayal edilen büyük holdingler,şirketler veya lüks ofisler fazla miktarda bulunmamaktadır. Gerçek şudur ki dizi filmlerde görülen Avrupa Yakası-Çocuklar Duymasın ofisi  gibi şen şakrak ofis ortamları gerçek hayatta yoktur.Bu gerçeğe gençlerimiz hazır olmalı. Çalışacakları yere uyum sağlamalı. Zaten işverenlerine kendilerini ispat ettiklerinde her zaman tercih edilir ve asla bırakılmak istenmeyen kişiler olurlar.

Ama bu maalesef böyle olmuyor. İsteniliyor ki çalıştıkları ortamda ellerine toz bezi almadan,bütün temizlikler yapılmış olsun,çayım masama gelsin,bilgisayarım ve dahili telefonum olsun akşam 5'te de paydosum olsun…Oysa böyle olmaları iş tecrübeleri açısından yararlı olmayacaktır.Basamaklar birer birer çıkılırsa hedeflenen yere ulaşmış olunur.Bu yüzden de rahat ofis ve büro ortamları  tercih ediliyor.Ancak tüm bunlar istenirken,düşünülmeli ki çoğu zaman ülkemizin yetkilileri dâhi cumartesi Pazar demeden mesai yapıyorlar.

İnsanlarımız eğlence araçlarının karşısında esir olmaktadırlar.

İnsanlarımız televizyon ve bilgisayara bağımlılıktan dolayı üşengeçlik yapıyor.Ayrıca kolay para kazanmak isteyen ,hayalleri yüksek olan ,şans oyunlarından medet uman,bu tür yerlerde vakit harcayan , çalışayım emeğimle ekmek paramı kazanayım gibi düşünmeyen,aile hayatında ortak sorumluluk taşımayan kişiler bir nevi hazırcılığa yöneliyorlar.Ayrıca üniversiteyi bitiren gençler mezun olur olmaz birden yükselmeyi ve bulunduğu yerde müdür olmayı hayal ediyorlar. ”Kabiliyetimi geliştireyim, bilgili ve donanımlı olayım ki hangi işletmede olursa olsun iş bulayım” demek yerine ”Ben bir yerde konti-garanti bir iş sahibi olayım" diyorlar.

Nurettin Özgenç; sonuç itibariyle meslek sahibi olan gençler her zaman iş bulabilirler.Fakat mesleksizlik asıl sorundur.Bunun yanında iş beğenmemezlik yapılmamalı.Gençlerimiz, sorumluluk alarak, ekmeğini kazanmak için münasip gördükleri işte ayrım yapmadan çalışmalılar.Tüm bunların olabilmesi için meslek liseleri cazibe merkezi haline getirilerek insanlarımızın meslek sahibi olmaları sağlanmalıdır.