KOBİDER: Sanayi Strateji Belgesi KOBİ'lere İvme Kazandıracaktır

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç; Sanayi sektörünün ve iş dünyasının epey zamandan beri beklediği sanayi strateji belgesindeki hedeflere ulaşmak için bu tür eylemler ilk etapta yeterli olacaktır ama ilerleyen yıllarda noksan kalan yerlerinin tamamlanması için devamının da gelmesi lazım. Çünkü bir çok kararı aynı  anda uygulanamaya koyduğunuzda arzu edilen verim alınamayabilir.

Sayın bakan Nihat Ergün tarafından bugün açıklanan Türkiye'nin yıllardır ihtiyaç duyduğu Sanayi Strateji Belgesi'nin Ana hedefleri arasında ; sanayinin rekabet gücünü ve verimliğini yükseltmek, ülkemizin dünya ihracatındaki payının artırılması, yüksek katma değer ve teknolojili üretim kapasitesine,  nitelikli insan gücüne sahip bir sanayi yapısı oluşturmak için bu 70'i aşkın eylemi içeren bir uygulama planı yer alıyor olması gecikmiş olsa da sanayinin gelişmesi açısından fevkalade güzel bir karardır. Sanayinin içinde durumu görerek bunları masaya yatırıp iyileştirme yönünde  alınan kararları alanları tebrik etmek gerekir. Lakin bu tür radikal kararları almanın yanında işin asıl yanı bunları uygulamaktan geçer. Kararlar alınmak için değil uygulana birliği de düşünülmelidir.Bunları da zaman içerisinde göreceğiz. Umulur ki; engelleme ve savsaklama olmadan  bürokratik anlamda işler hızla yol alabilsin. Ancak böyle olması halinde Sanayi Strateji Belgesi KOBİ'lere İvme Kazandırabilir.

Sanayi ve ticaretin gelişmesi  için olmazsa olmaz olan  güven ve istikrar ülkemizde de sürekli sağlanmalıdır. Bunun yanında özel sektörün önündeki her türlü engellerin kaldırılıp rekabetçi bir yapıya kavuşması ve böylece özel sektörün daha fazla yatırım yapması, daha kaliteli mal ve ürün üretmesi, daha çok ihracat yapması ve daha çok istihdam oluşturması gibi  rasyonel çalışmaların günümüzde yapılıyor olması sevindirici gelişmedir.

Özgenç;Temel itibarıyla sanayide girişimcilik eğitimleri, kamu kurumlarının sanayi hizmetlerinin elektronik ortama taşınması, bürokrasinin sadeleştirilmesi, KOBİ'lerin tüm ar-ge faaliyetlerinin desteklenmesi, kaliteli ve güvenli ürün arzını sağlayacak teknik mevzuatın AB'ye uyumu, KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak,özel sektörün mesleki teknik okul açmasına izin ve destek şeklinde  sıralanan bu kararlar uygulamaya geçmesi halinde ülkemize olumlu yansımaları olacaktır.

Türkiye ihracaatın hedeflenen rakamlara ulaşabilmesi için sanayide ve KOBİ'ler reform niteliğinde kararlar alınıp uygulanmalıdır.Ve bağlamda  Strateji Belgesi KOBİ'lerin  yapısal sorunlarına çözüm üretecek, vede mevcut iyi yönlerimizin ve fırsatlarımızın rekabet gücüne daha iyi yansımasını sağlayacağına inanıyoruz.

Nurettin Özgenç;Türk KOBİ'leri katma değerli ürünler üretmelidir. Bununda olabilmesi gelişmiş teknoloji ile  üretim kapasitesini artırmak,  nitelikli insan gücüne sahip bir sanayi yapısı ile ancak olabilir