ÖZGENÇ Gaziantep HÜRSİAD'ın Konuğu Oldu

KOBİDER Genel Başkanımız Nurettin Özgenç İş dünyasının etkili kuruluşlarından olan HÜRSİAD'ın davetlisi olarak Gaziantep'e giderek burada bir konuşma yapmıştır. Bize bu imkanı veren HÜRSİAD'ın sıcak ve konuksever yöneticilerine teşekkür ederiz.

“KOBİ'lerin Kalkınması Demek Türkiye'nin Kalkınması Demek”
HÜRSİAD Kasım Ayı Konuğu olarak katılan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç HÜRSİAD  üyeleriyle buluştu.HÜRSİAD Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erbalcı yaptığı açıklamada “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'ler, işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rolleri, dengeli ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması ve sürdürülmesine yaptıkları olumlu katkıları ve piyasa koşullarında meydana gelen değişmelere hızlı uyum sağlayabilen esnek üretim yapısına sahip olmaları itibariyle etkili bir rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra, taşıdıkları yerellik ve orta sınıfı güçlendirme gibi nitelikleri, KOBİ'leri sosyal açıdan da önemli kılmaktadır.Erbalcı,Bu olumlu özelliklerinin yanında KOBİ lerin genel sorunlarıda şunlardır;Teşviklerden hemen hemen hiç yararlanamamaktadırlar. Diğer finansman araçlarından yeterince yararlanamamaktadırlar. Teknoloji düzeyleri genellikle düşüktür. Yurtiçi ve yurtdışı teknik ve ticari gelişmeleri izleyememektedirler. Kalifiye eleman sıkıntısı çekmektedirler. Gümrük Birliği şartlarında rekabet güçlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sıkıntıların aşılmasında KOSGEB ten beklentimiz büyüktür.Bu amaçla KOBİDER Başkanımızı G.Antep'e davet ettik üyelerimizi son gelişmelerden haberdar olmaları amacıyla program organize ettik bu tür bilgilendirme toplantılarımız devam edecek.”dedi.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç,”İşsizlik sorununun nitelikli işgücü ve KOBİ'lerin ekonomik açıdan kalkındırılmasıyla aşılabileceğini Özgenç,KOBİ'lerin, üretmek, ürettiğini satabilmek, sattığı malın parasını tahsil edebilmek için mücadele verdiğini belirtti. KOBİ'lerin tüm bunları gerçekleştirebilmek için desteklere ihtiyaç duyduğunu kaydeden Özgenç, "KOBİ'lere 'ya farklı olacaksın ya da güçlü olacaksın' deniliyor. Ama güçlü olabilmenin yolu da desteklenmekten geçiyor." dedi.
Hükumetin 8 yıl içerisinde KOBİ'lere sunduğu imkanların geçmiş yıllara göre iyi olduğunu hatırlatan Özgenç, bu desteğin en başında KOSGEB Kanunu'nda yapılan değişikliğin geldiğini ifade etti. Özgenç, bu değişiklik sonucunda on binlerce esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin faiz destekli kredilerden faydalandığını anımsattı. KOBİ'lere verilen desteğin devam etmesi halinde ülke ekonomisine olumlu yansımaları olacağını kaydeden Özgenç, şöyle konuştu: "Sanayide ve KOBİ'lere verilen destekler adilane bir şekilde yapılmalı. Şairin dediği gibi 'Bir kişiye yüz pul, yüz kişiye bir pul' şeklinde olmamalı. Kayda değer çoklukta petrol kuyularımız yoktur. Fakat girişimci ruhuyla hareket eden müteşebbis insanlarımız vardır. Türkiye için önem arz eden KOBİ'nin kalkındırılması noktasında yapılan çalışmaların varlığını hep birlikte görüyoruz. İstihdamın yüzde 70'ni karşılayan KOBİ'lere kriz ve kriz sonrası dönemlerde verilen Cansuyu destekleri piyasalara hareketlilik sağladı. Fakat yeterli olmadı. Çünkü 3 milyon 400 bin KOBİ'nin bulunduğu ülkemizde 50 bin 100 bin işletmeye verilen destekler maalesef kafi gelmemektedir."

ÖZEL SEKTÖR BANKALARI SÖZDE DEĞİL, ÖZDE KOBİ BANKACILIĞI YAPMALI
Gelişmiş ülkelere bakıldığında, KOBİ'lerin toplam kredilerden aldığı payın Türkiye'nin neredeyse 3 katı büyüklüğünde olduğunu hatırlatan Özgenç, burada özel sektör bankacılığına büyük iş düştüğünü ifade etti. Vizyon genişletilmesi açısından KOBİ'lerin krediye ihtiyacı olduğu kadar bilgiye de ihtiyacı olduğunu belirten Özgenç, "KOBİ'lerimizi dış ülkelere fuarlara teşvik edip hatta belirli periyotlarda ücretsiz tur düzenlenmelidir. Çünkü Türk KOBİ'leri ekmeğini taştan çıkardan kişilerdir. Gördüğü bir yeniliği hemen imal edecek yetenektedir." diye konuştu.